Rellen in Parijs na protest tegen homohuwelijk

Demonstranten staan tegenover de oproerpolitie.
Demonstranten staan tegenover de oproerpolitie. Foto AFP / Eric Feferberg

Na afloop van een grote betoging tegen het homohuwelijk gisteren in Parijs, waar volgens de politie 150.000 mensen aan meededen, is het gisteravond en vannacht tot rellen gekomen. Een paar honderd demonstranten die na de demonstratie weigerden te vertrekken, raakten slaags met de politie en gooiden met flessen.

De wet die het homohuwelijk toelaat is een week geleden al ondertekend, maar de organisatoren besloten alsnog door te gaan met de demonstratie. Ze willen daarmee naar eigen zeggen hun voortdurende verzet tegen de wet en president François Hollande uiten. Het legaliseren van het homohuwelijk was een van Hollandes belangrijkste campagnebeloften tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Over twee dagen zal het eerste homokoppel in het land trouwen.

Volgens de politie namen rond de 150.000 mensen deel aan de demonstratie, maar de organisatoren claimden dat er meer dan een miljoen mensen kwam opdagen. Bij een vergelijkbare demonstratie in maart kwamen ongeveer 300.000 mensen opdagen. De organisatie had het toen over 1,4 miljoen mensen.

Met name op de Esplanade des Invalides kwam het ongeveer twee uur lang tot gewelddadigheden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zaten extreemrechtse groeperingen achter de ongeregeldheden. Vier agenten, een fotograaf en een demonstrant raakten gewond. 293 mensen werden gearresteerd, 231 van hen zijn in hechtenis geplaatst.

    • Anouk van Kampen