Raket afgevuurd van Libanon naar Israël

In de nacht van zondag op maandag is vanuit zuidelijk Libanon een raket afgevuurd op Israël, meldt het Libanese staatsbureau National News Agency. Het is nog onduidelijk door welke groepering de raket is afgevuurd. Er zijn geen meldingen van slachtoffers of schade.

Het Israëlische leger heeft nog niet bevestigd dat er inderdaad een raket was afgevuurd, maar bewoners in het noorden van Israël verklaarden een explosie te hebben gehoord. Het leger onderzoekt de oorzaak van die explosie nog.

De raket werd afgevuurd in de buurt van de stad Marjayoun, op zo’n tien kilometer van de Israëlische grens. In het zuiden van Libanon zijn Hezbollah-strijders actief. Ook militante Palestijnse groeperingen opereren in het gebied, schrijft persbureau AP.

Toenemende spanning na steunverklaring Hezbollah aan Assad

Het incident komt op een moment van verhoogde spanning in Libanon. De Syrische burgeroorlog sleept het land in toenemende mate mee. De nu ruim twee jaar durende strijd in Syrië verdeelt Libanon in een kamp van sunnieten die de rebellen in Syrië steunen en shi’ieten die Hezbollah aanhangen. Afgelopen week kwamen minstens 25 mensen om toen beide kampen de strijd met elkaar aangingen in de Libanese stad Tripoli. Gisteren landden twee raketten in zuidelijk Beiroet. Zeven mensen raakten gewond. De projectielen landden in het gebied dat tot territorium van de shi’itische militantengroep Hezbollah gerekend mag worden.

Het geweld volgde op een verklaring van de leider van Hezbollah Hassan Nasrallah zaterdag, waarin hij zijn steun voor de Syrische president Bashar al-Assad uitsprak. Hij beweerde dat zijn strijders in Syrië aan de zijde van het regime van president Assad vechten tegen de Syrische rebellen. Nasrallah zei dat zijn strijders Assad de overwinning in de burgeroorlog zullen brengen.

VN-chef Ban Ki-moon gaf vannacht, in reactie op de landing van de raketten in Beiroet, aan “diep bezorgd” te zijn over de toenemende bemoeienis van Hezbollah met de Syrische burgeroorlog. Hij spoorde de betrokken partijen aan hun inspanningen te verdubbellen om te voorkomen dat het conflict zich naar omliggende landen uitbreidt. Hij riep alle landen en groepen op om “te stoppen met het steunen van geweld in Syrië”.

    • Anouk van Kampen