Pfieuw, de Limburgse eer is gered

Het scheelde weinig of Limburg was niet vertegenwoordigd geweest in de eredivisie volgend seizoen Pas in de allerlaatste minuut schoot Mark-Jan Fledderus Roda JC naar een 2-1 zege tegen Sparta

Correspondent Limburg

Na vele ererondjes door de regen doken de blije voetballers, trainers, bestuurders en directieleden van Roda JC de spelerstunnel in. Met alle vreugde waren er ook de rode en natte ogen zichtbaar. Opluchting alom over de ontsnapping op het nippertje.

Limburg was tot nu toe altijd vertegenwoordigd op het hoogste voetbalniveau. Fortuna ’54 uit Geleen was de eerste betaaldvoetbalclub van Nederland. Nu had de eredivisie volgend seizoen bijna geen vereniging uit de meest zuidelijke provincie gehad.

De eerstedivisieclubs MVV en Fortuna Sittard konden hun deelname aan de nacompetitie niet omzetten in promotie naar de eredivisie. VVV uit Venlo degradeerde na twee nederlagen in de play-offs tegen Go Ahead Eagles.

Roda JC – na Ajax, PSV en Feyenoord het langst (sinds ’73) actief in de eredivisie – speelde zich gistermiddag pas veilig in de allerlaatste minuten van de reguliere speeltijd. De club die nog altijd de mijnwerkersromantiek koestert, zag hard werken beloond.

Na het 0-0 gelijkspel van afgelopen donderdag in Rotterdam nam Sparta gisteren in Kerkrade een vroege, geflatteerde 1-0 voorsprong. Roda moest toen minimaal twee keer scoren om degradatie te voorkomen, want uit gemaakte treffers tellen ‘dubbel’. Een kwartier voor tijd gaf de geboren Drent Mark-Jan Fledderus zijn Limburgse medespelers én supporters weer hoop door te scoren uit een vrije trap.

Het was niet de wedstrijd van de Syrische clubtopscorer Sanharib Malki, die ontsnapte aan een rode kaart nadat hij tien minuten voor tijd een Spartaan onderuit had geschopt. Het werd wel de wedstrijd van Fledderus. Kort voor het einde mocht hij weer aanleggen voor een vrije trap. „Een zekerheidje”, zei hij na afloop van het duel. „Ik wist dat de keeper op de korte hoek zou gokken. Het was een kwestie van laag in de lange hoek plaatsen.”

Het stadion ontplofte. Na het laatste fluitsignaal schalde muziek van Rowwen Hèze uit de speakers: „Het is een kwestie van geduld, tot heel Holland Limburgs lult.” Maar op voetbalgebied lijkt geen enkele reden voor optimisme. Zeker in Zuid-Limburg is het eigenlijk te vol met drie betaaldvoetbalclubs in een streek met 600.000 inwoners.

Vier jaar geleden liep een fusie van Fortuna Sittard en Roda JC spaak op sentimenten. Supporters en bestuurders verkiezen terugkerende doodsnood boven een fusie. Roda JC overleeft voorlopig dankzij ruimhartige steun van de gemeente Kerkrade. Met de dertiende begroting in de eredivisie lijkt een plaats in de subtop volgend seizoen onhaalbaar.

Trainer Ruud Brood, geboren in Gorinchem en vorige zomer overgekomen van RKC Waalwijk, wist al na twee maanden dat het „weleens een lang seizoen kon worden”. Hij blijft alleen bij een stabielere selectie en vooral een betere organisatie rond het team.

Brood: „Een club met zo’n traditie en publiek doet zichzelf nu tekort. Hier horen goede mensen in de juiste functies. Basale zaken moeten geregeld zijn. Overleg met supporters. Maar ook een trainingsplek die beter is dan het soort veld waarop ik normaal mijn hond uitlaat.”

    • Paul van der Steen