Paus haalt uit naar slavernij door maffia

In een harde uithaal naar de maffia heeft paus Franciscus deze criminele organisaties er gisteren van beschuldigd mensen in een toestand van slavernij te brengen.

In een korte toespraak na het zondagse Angelusgebed verwees de paus naar de zaligverklaring, zaterdag, van de Siciliaanse priester Pino Puglisi. Die is vermoord, in 1993, omdat hij probeerde jongeren uit handen van de maffia te houden, zei de paus.

„Ik denk aan de vele pijnen van mannen en vrouwen, van kinderen ook, die worden uitgebuit door verscheidene maffia’s, die hen uitbuiten door hen werk te laten doen dat slaven van hen maakt, in de prostitutie, door zo veel sociale druk”, zei Franciscus, die zijn tekst niet op schrift had gezet. „Laten wij tot de Heer bidden dat hij het hart van deze mensen bekeert.”

In het verleden hebben pausen niet vaak over de maffia gesproken. De woorden van Franciscus zijn een echo van een historische toespraak van paus Johannes Paulus II in 1993 in Agrigento. Zwaaiend met zijn vinger riep hij toen maffiosi op hun misdadige werk te staken „want op een dag staan jullie voor het vonnis van God”. Priester Puglisi werd een paar maanden later in Palermo vermoord met een nekschot.

Opvallend is dat paus Franciscus sprak over „mafiosi e [...] mafiose”, mannelijke en vrouwelijke leden van de maffia. Veel peetvaders zitten gevangen, en volgens onderzoekers is binnen een aantal maffiafamilies hun rol overgenomen door vrouwen. De afgelopen twintig jaar is het aantal maffiamoorden gedaald, maar de maffia heeft nog steeds een enorme invloed. Zij verdient miljarden met de smokkel van drugs en mensen, met afpersing, en door zich in te kopen in de bovengrondse economie.

„Zij kunnen niet van ons, broeders, slaven maken”, zei Franciscus tot de menigte op het Sint Pietersplein. De ceremonie zaterdag in Palermo, waarbij Puglisi zalig werd verklaard, trok tienduizenden mensen. Puglisi werkte in een beruchte maffia-wijk van Palermo, Brancaccio.