over de haag

Digiminister

Zo weinig mogelijk papier, zoveel mogelijk digitaal. Gisteren stuurde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) zijn visie op een digitale overheid naar de Tweede Kamer. Conclusie: het vervangen van papier door digitale formulieren kan per jaar 350 miljoen euro besparen. Over het ‘pluggen’ van het nieuws had Plasterk goed nagedacht. Zondag is vaak een goed moment voor nieuwtjes, omdat er weinig politieks gebeurt. Bovendien gaf hij de scoop aan website nu.nl – zoals het een moderne digiminister betaamt.

VVD-drempel...

Zou het Henk Krol zijn of Marianne Thieme van wie Benk Korthals af wil? De VVD-voorzitter stelde zaterdag op het partijcongres voor om een kiesdrempel van 2 procent in te voeren voor de Tweede Kamer. Volgens Korthals zou democratie dan beter werken. Twee partijen vallen onder de Korthals-drempel: 50Plus van Krol en de Partij voor de Dieren van Thieme. Hoe anders zou het openbaar bestuur eruit zien zonder deze twee? Eén ding is zeker: het uitsluiten van de VVD zou een heel wat groter effect hebben.

...en VVD-mastodont

Op hetzelfde VVD-congres sprak premier Mark Rutte warme woorden over erelid Hans Wiegel. De oud-leider, zo zei Rutte, maakte van de VVD in de jaren zeventig een echte volkspartij. Maar deze pluim bleek de opmaat tot een vilein terechtwijzinkje over Wiegels eeuwige commentaren vanaf de zijlijn: „Toen ik tegen Wiegel zei: ik ga straks wat over je zeggen, vroeg hij: kan ik reageren? Nee, zei ik. Dat kunnen we namelijk ook nooit als hij wat zegt.”

Socialistische massage

In de Tweede Kamer wordt behoorlijk wat afgemasseerd – figuurlijk dan. Maar ook de liefhebbers van het echte werk komen aan hun trekken. Bij de SP kunnen Kamerleden en medewerkers iedere woensdag een stoelmassage krijgen in een daarvoor bestemde ruimte. De massages, zo laat de partij weten, zijn „preventief, ter voorkoming van klachten of om bestaande klachten te behandelen. Eventuele RSI-klachten worden bijtijds herkend en behandeld. Iedereen blij!”

Een ervaren spreekbuis

De geplaagde staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) krijgt de komende tijd ruggesteun van een ervaren crack: woordvoerder Nick Kouwenhoven. Haagse journalisten kennen hem nog als de spreekbuis van Mark Rutte in diens moeizame jaren als oppositieleider. Kouwenhoven hield er in die tijd een opvallende gewoonte op na: hij stond graag in beeld terwijl Rutte geïnterviewd werd. Goed opletten dus, de komende tijd.

Redactie Thijs Niemantsverdriet

    • Thijs Niemantsverdriet