Ontkennen lukt niet meer: Hezbollah vecht volop mee

Gisteren landden raketten in het Hezbollah-bolwerk in Zuid-Beiroet Vergelding voor de deelname van de Libanese strijdgroep aan de Syrische oorlog Zij vecht mee met de shi’itische president Assad

Supporters of Hezbollah and relatives of Hezbollah members attend the funeral of a Hezbollah fighter who died in the Syrian conflict in Ouzai in Beirut May 26, 2013. Hezbollah forces and Syrian President Bashar al-Assad's troops launched a fierce assault last week aimed at driving Syrian rebels out of Qusair, a strategic town close to the Lebanese border that rebels have used as a crucial supply corridor for weapons coming into Syria. REUTERS/Mostafa Assaf (LEBANON - Tags: POLITICS CONFLICT)
Supporters of Hezbollah and relatives of Hezbollah members attend the funeral of a Hezbollah fighter who died in the Syrian conflict in Ouzai in Beirut May 26, 2013. Hezbollah forces and Syrian President Bashar al-Assad's troops launched a fierce assault last week aimed at driving Syrian rebels out of Qusair, a strategic town close to the Lebanese border that rebels have used as a crucial supply corridor for weapons coming into Syria. REUTERS/Mostafa Assaf (LEBANON - Tags: POLITICS CONFLICT) REUTERS

Redacteur Midden-Oosten

De oorlog in Syrië is allang de grens met Libanon over: in de noordelijke stad Tripoli zijn de afgelopen maanden tientallen mensen gedood bij gevechten tussen lokale aanhangers en tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar de raketaanval van gisteren op Zuid-Beiroet, bolwerk van Hezbollah, is nieuw en onheilspellend. Er vielen alleen een paar gewonden, maar het is een teken dat andere partijen zich niet neerleggen bij de groeiende gewapende interventie van de shi’itische strijdgroep aan de zijde van het Syrische regime, tegen de overwegend sunnitische rebellen.

Nu Hezbollahstrijders met tientallen tegelijk in lijkkisten terugkeren van het Syrische slagveld kan Hezbollah-leider Hassan Nasrallah niet anders dan publiekelijk erkennen dat zijn mannen aan de Syrische oorlog deelnemen. Dit is een nieuw strijdperk voor Hezbollah dat in 1982 door Iran is opgericht als verzetsgroep tegen Israël. Zijn zware bewapening (uit Syrische en Iraanse bron) rechtvaardigt Nasrallah altijd onder verwijzing naar het Israëlische gevaar.

In een toespraak probeerde Nasrallah zaterdag goed te praten dat nu niet Israël, maar Syrische opstandelingen doelwit zijn. Hij zei dat de Syrische rebellen worden gesteund door de Verenigde Staten en Israël. Als zij aan de macht komen in Damascus vormen zij volgens hen een bedreiging voor alle Libanezen, shi’ieten zowel als sunnieten en christenen.

„We accepteren deze verantwoordelijkheid en we zullen alle offers aanvaarden en de verwachte consequenties van deze positie”, zei hij. „Deze slag is de onze en wij zullen degenen zijn die de overwinning brengen.”

Hezbollah is met name betrokken bij de zware gevechten om het 30.000 inwoners tellende stadje Qusayr, dat tot voor kort grotendeels in handen was van rebellen. Het Syrische leger en hun Hezbollah-hulptroepen zouden heel langzaam oprukken in het stadje. Een pro-Hezbollah-bron zei tegen het persbureau Reuters dat de rebellen overal explosieven hebben gelegd.

Hoe belangrijk Qusayr voor de rebellen is, blijkt wel uit de oproep van eind vorige week door de overkoepelende oppositiecoalitie aan alle rebellengroepen om hulptroepen te sturen. Als het Syrische regime Qusayr in handen krijgt, worden de aanvoerroutes voor wapens vanuit Libanon naar de rebellen afgesneden. Daarentegen krijgt Assad dan een veilige route tussen Damascus en de kust.

Het is moeilijk iets met zekerheid te zeggen over de stand van zaken in de Syrische oorlog, maar de laatste maanden lijkt de positie van Assad verbeterd. Ook aan oppositiekant wordt niet meer een snel einde van zijn regime voorspeld. Die verbetering heeft te maken met de grote verdeeldheid aan de zijde van de rebellen. Bovendien is de Hezbollah-hulp voor Assad van aanzienlijk hogere kwaliteit dan die van de internationale jihadisten en andere supporters aan rebellenkant. Ten slotte hebben Assad en Hezbollah een groot overwicht in zware wapens.

Nasrallah onderstreepte in zijn toespraak niet te willen dat Libanon ook explodeert. Maar hij speelt een zeer gevaarlijk spel, zoals de raketten van gisteren aangaven. Hezbollah is veruit de zwaarst bewapende en best georganiseerde strijdgroep in Libanon, maar dat is geen waarborg dat de huidige wankele vrede daar standhoudt. Er zijn genoeg groepen in de regio die bereid zijn Libanon op te blazen.

    • Carolien Roelants