OM: in totaal tien arrestaties bij actie tegen georganiseerde misdaad

Exterieur van Cardio fitness in Beverwijk. De sportschool zou eigendom zijn van Dick V. die eerder op de dag is opgepakt. Foto ANP

Bij de grootschalige actie tegen een Nederlandse misdaadorganisatie blijken vandaag in totaal zeven mannen en drie vrouwen opgepakt. Onder hen is, zoals eerder al bekend werd, Willem Holleeder. Hij is echter geen hoofdverdachte in de zaak.

De hoofdverdachten zijn een 48-jarige man uit Beverwijk, vermoedelijk de kickbokser en sportschoolhouder in Beverwijk Dick V., en een 43-jarige man zonder geregistreerd adres, waarschijnlijk de eerder voor spectaculaire gewelddadige overvallen veroordeelde 43-jarige Danny K..

De verdachte zonder adres bleek een luxe penthouse in Hilversum te bewonen, schrijft het Openbaar Ministerie op zijn website, waar hij vanmorgen vroeg is aangehouden door een arrestatieteam.

Justitie aast al jaren op Danny K.:

Witwassen, afpersing, mishandeling, vuurwapenbezit, harddrugs

De kern van deze groepering houdt zich vermoedelijk sinds 2009 bezig met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs.

De meeste andere verdachten zijn vermoedelijk “dienstverlenend” geweest aan de hoofdverdachten, schrijft het OM. Zij komen uit Heemskerk, Amsterdam, Eindhoven, Ouderkerk aan den Amstel, Haarlem en Axel. Het OM online:

“Een verdachte is aangehouden vanwege de vondst van enkele vuurwapens. Hun woningen, twee sportscholen in Beverwijk, een aantal andere bedrijfspanden en enkele safeloketten bij banken zijn vandaag door meer dan 450 rechercheurs doorzocht, onder leiding van vijf rechters-commissarissen en 13 officieren van justitie.”

Politie bijgestaan door advanced search teams van Defensie

De politie is bijgestaan door advanced search teams van Defensie. De militairen zochten met speciale apparatuur naar verborgen plaatsen. Ook zijn geld- en explosievenhonden ingezet. Het gaat in totaal om meer dan 40 doorzoekingen. Het OM schrijft online:

“Daarbij is beslag gelegd op drie vuurwapens, ongeveer 100 dure horloges, (gepantserde) auto’s en enkele tonnen aan contant geld. Daarnaast is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie, waarvan een deel op verborgen plaatsen lag. In het penthouse in Hilversum is ook beslag gelegd op de luxe inboedel.”

    • Niels Posthumus