Net-niet-jongetje? VV Bedum wist al beter

Arjen Robben voetbalde in zijn jeugd bij Bedum. „Hij heeft nu definitief laten zien een grote speler te zijn”, luidt een reactie bij zijn oude club.

„Eindelijk is het gelukt”, zegt Wim Heemstra, jeugdvoorzitter van VV Bedum in de tijd dat Arjen er bij de E-pupillen speelde. „Zijn doelpunt was emotioneel. Hij is de afgelopen jaren door zulke diepe dalen gegaan, dan is het fantastisch als het een keer lukt.”

Dat het is gelukt komt vooral door zijn karakter, meent Heemstra. „Robben wil altijd winnen. Hij is een fenomeen, altijd positief en met geweldige inzet. Hij doet alles om te slagen.”

Heemstra zag Robben voor het eerst voetballen in de pupillen bij VV Bedum. Het team van Arjen werd elk jaar kampioen, Robben scoorde elke week een keer of tien. Als leraar op de basisschool had Heemstra de jonge Arjen twee jaar in de klas. Ze hebben nog rond elke wedstrijd contact.

„Ik heb hem na de wedstrijd direct een sms gestuurd. Gisteren kreeg ik een reactie. ‘Bedankt voor de steun, het was geweldig’. Hij is een van ons. Ik heb de vlag uitgehangen, want zo vaak gebeurt het niet dat een Bedumer de Champions League wint.”

Robben heeft een moeilijke periode gehad, zegt Heemstra. De verloren finales knaagden, net als de vele blessures en de hoon die dit opleverde. Heemstra: „In de pers ontstond het beeld van een net-niet-jongetje. Iedereen heeft dan snel een oordeel klaar, weinig mensen weten hoeveel hij er voor moet doen om de speler te zijn die hij nu is. Al komt zijn imago ook wel doordat hij in het begin van zijn carrière niet altijd gelukkig is geweest in zijn acties.”

Heemstra ziet de goal van zaterdag als genoegdoening, meer nog dan revanche. „Ongetwijfeld zal hij aan de eerdere finales hebben teruggedacht, maar hij is te veel sportman om het te zien als revanche. Hij doet waar hij goed in is, dat de buitenwacht dat niet altijd waardeert is jammer.”

Bij VV Bedum staat Arjen Robben heel soms nog langs de lijn. „Als hij kan, komt hij altijd”, zegt voorzitter Edwin van Zanten. „Zijn zwager speelt in het eerste elftal en zijn ouders en zusje wonen nog in Bedum.”

De club volgt Robben om nog een reden met bovengemiddelde interesse. VV Bedum krijgt bij iedere transfer 0,25 procent van de transfersom als opleidingsvergoeding. Bij de laatste transfer van Real Madrid naar Bayern ging er ruim 60.000 euro naar Bedum. In totaal heeft de club al twee ton aan zijn pupil verdiend. „Maar we hebben er ook heel veel ingestoken hè”, lacht Van Zanten. „Nee, onzin. We hebben er helemaal niets aan gedaan. We zijn nog steeds een beetje flabbergasted dat we bij elke transfer weer zoveel geld krijgen.”

In Bedum hopen ze daarom op een nieuwe transfer van de speler die zijn marktwaarde met de belangrijkste goal uit zijn carrière flink opkrikte. „Maar misschien heeft hij wel rust gevonden nu hij de belangrijkste prijs op clubniveau heeft gewonnen en blijft hij lekker in München”, denk voorzitter Van Zanten. Wim Heemstra betwijfelt dat. „Hij gaat nu niet rustiger aan doen. Hij wil het WK winnen, of nog een keer de Champions League.”

    • Matthijs Keuning