‘Nederlandse farmaceut loog tegen zwangere vrouwen over hormonen’

Het farmaceutische bedrijf MSD en zijn voorganger Organon in Nederland hebben jarenlang zwangere Braziliaanse vrouwen voorgelogen. De vrouwen werd gezegd dat uit hormonen uit hun urine een geneesmiddel werd gemaakt voor vrouwen met zwangerschapsproblemen, terwijl de stof in werkelijkheid werd ingezet voor de productie van een middel om zeugen sneller biggen te laten produceren.

MSD bevestigde een bericht hierover in de Volkskrant vanmiddag tegenover persbureau Novum. De zwangere vrouwen deden mee aan het project moeders voor moeders, dat sinds 1986 in Brazilië liep. Het programma werd drie jaar geleden gestaakt, aldus een zegsvrouw van het bedrijf.

Het programma werd in Brazilië opgezet nadat in Nederland ophef was ontstaan over een vergelijkbare campagne. Nadat het gebruik van de ingezamelde hormonen voor de varkenshouderij bekend werd, dreigden Nederlandse vrouwen niet meer mee te werken.

MSD kan geen verklaring geven voor misleiding

Organon, dat later door MSD werd overgenomen, is toen voor de productie van het biggenmiddel overgestapt op hormonen van Braziliaanse vrouwen. Waarom MSD voor de leugenachtige aanpak koos, kon de woordvoerder vanmiddag niet aangeven. “Maar we hebben ingezien dat het niet de goede manier was om dit te doen.”

MSD is nu bezig met het ontwerpen van een programma waarin vrouwen wel duidelijk wordt gemaakt dat hun hormonen worden gebruikt voor diergeneesmiddelen.

    • Pim van den Dool