Moord op Britse militair: drie verdachten op borgtocht vrij

Mensen leggen bloemen neer op de plek waar de militair Rigby werd vermoord, in Woolwich Londen,
Mensen leggen bloemen neer op de plek waar de militair Rigby werd vermoord, in Woolwich Londen, Foto EPA / Bogdan Maran

De drie mannen die zaterdag werden opgepakt in verband met de moordaanslag op militair Lee Rigby in de Londense wijk Woolwich zijn op borgtocht vrijgelaten. Dat meldt de Britse omroep BBC. De mannen van 21, 24 en 28 jaar moeten wel beschikbaar blijven voor de politie.

De twee mannen die afgelopen woensdag op de plaats van het misdrijf werden opgepakt, de 28-jarige Michael Adebolajo en de 22-jarige Michael Adebowale, blijven in hechtenis en liggen nog in het ziekenhuis. Ze werden door de politie op straat neergeschoten na de aanval. Een 22-jarige man die gisteren werd opgepakt, wordt ook nog steeds vastgehouden. In totaal zijn er in de zaak al negen mensen opgepakt, van wie de meesten al snel werden vrijgelaten.

Adebolajo vertelde omstanders na de moord dat hij de aanval heeft uitgevoerd omdat “Britse militairen elke dag moslims doden”. Gisteren werd bekend dat Adebolajo in november 2010 al in Kenia is opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij een terroristische actie. Hij zou zich hebben voorbereid om te gaan trainen en vechten met de Somalische militante beweging Al Shabab, die gelieerd is aan Al-Qaeda.

    • Anouk van Kampen