Miljoenentransfer Neymar naar Barça

Het grote Braziliaanse voetbaltalent Neymar da Silva Santos Junior speelt vanaf komend seizoen voor FC Barcelona. De Spaanse landskampioen en de 21-jarige aanvaller hebben een akkoord bereikt over een contract voor vijf seizoenen, meldde Barça gisteren. Zijn huidige club Santos ontvangt 28 miljoen euro als afkoopsom.

Neymar, die in de belangstelling stond van veel Europese topclubs, speelde in totaal 230 wedstrijden voor de Braziliaanse club en maakte daarin 138 doelpunten. „Het is een jongensdroom die is uitgekomen om voor Barcelona te spelen”, zei Neymar gisteren, na zijn laatste duel voor Santos tegen Flamengo (0-0). „Het is een eer zij aan zij te strijden met spelers als Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta.”

Ook Barcelona-trainer Tito Vilanova reageerde enthousiast op de toptransfer. Volgens hem heeft Neymar niet voor het geld gekozen, maar voor de aanvallende speelwijze van Barcelona. „We hebben nu een droomaanval”, aldus de coach. „We moeten zoeken naar de ideale combinaties. Met Neymar is de kans op overwinningen in elk geval toegenomen.”

Neymar barstte gisteravond voor 60.000 toeschouwers al vóór het duel van Santos tegen Flamengo in tranen uit, toen het Braziliaanse volkslied werd gezongen. „Het was heel emotioneel. Mijn hele leven, sinds ik een klein jongetje was trok aan me voorbij.” In zijn laatste wedstrijd kon Neymar niet imponeren.

De technisch briljante aanvaller geldt al sinds zijn veertiende als de nieuwe hoop van het Braziliaanse voetbal. Op die leeftijd tekende hij bij Santos – ooit de club van de legendarische Pelé – een contract tegen een salaris van vijf miljoen euro per jaar. Al snel na zijn debuut in het eerste elftal, in 2009, werd de 1.74 meter kleine Neymar met zijn trucs en opvallende uiterlijk uithangbord voor grote sponsors als Nike en Panasonic. Hij kwam 32 keer uit voor de nationale ploeg en maakte daarin twintig doelpunten. Meer dan de ‘oude’ vedettes als Kaká en Ronaldinho geldt Neymar als de Braziliaanse hoop bij het WK volgend jaar in eigen land.

Ondanks veel belangstelling uit Europa bleef de topspeler van Santos lang in Brazilië. Real Madrid bood onlangs vergeefs 35 miljoen euro. Barcelona, dat altijd prat gaat op de eigen jeugdopleiding, deed een bod dat hij niet wilde afslaan. Volgens Neymar gaf zijn landgenoot en collega-international Dani Alves, al jarenlang rechtsback bij Barcelona, de doorslag. „Het was Dani Alves die erop stond dat ik naar Barcelona zou gaan”, aldus Neymar. (Novum/AP)