Merkel en Li: vermijd handelsoorlog

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Chinese premier Li Keqiang hebben gisteren in Berlijn opgeroepen alles in het werk te stellen om een handelsoorlog tussen China en de Europese Unie te vermijden.

De Europese Commissie overweegt tot verontwaardiging van China een invoerheffing van 47 procent op te leggen op zonnepanelen uit China, omdat de Chinese overheid producenten uit eigen land ten onrechte zou bevoordelen. Er zou sprake zijn van ‘dumping’ en Europese concurrenten hebben daaronder te lijden. Uiterlijk 6 juni moet hierover een besluit vallen.

Ook is China ongelukkig met plannen om hogere invoerheffingen aan Chinese telecomproducten op te leggen. Volgens de Commissie is ook daar sprake van overheidssteun die de eerlijke concurrentie met Europese bedrijven ondermijnt.

De dit voorjaar aangetreden premier Li Keqiang waarschuwde gisteren tijdens zijn eerste bezoek aan Berlijn dat zo’n besluit niet alleen banen in China zal kosten maar ook de Europese industrie. Hij doelde hierbij op het feit dat Chinese producenten ook gebruik maken van Europese toeleveranciers, onder meer uit Duitsland.

China heeft op zijn beurt al gedreigd met tegenmaatregelen, onder meer een strafheffing op stalen buiten uit de Europese Unie.

Bondskanselier Merkel maakte gisteren na haar onderhoud met Li duidelijk dat Duitsland intensieve onderhandelingen wil tussen ‘Brussel’ en China om een uitweg te vinden uit de kwestie. „Duitsland zal alles doen om ervoor te zorgen dat de besprekingen echt vooruit komen”, zei Merkel gisteren.

Vandaag zou ze zelf nogmaals Li spreken. Ook zou de Chinese onderminister van Handel, Zhong Shan, vandaag al overleg voeren in Brussel met Europees commissaris voor Handel Karel de Gucht.

In China zijn veel makers van zonnepanelen in financiële moeilijkheden geraakt nadat de overheid hen had aangemoedigd in deze branche te gaan. Toen honderden firma’s tegelijk hier op in gingen, daalden de prijzen echter snel, want de vraag naar de panelen bleek beperkter dan de autoriteiten hadden geraamd.