Meer calorieën in fastfood dan eter denkt

Een kwart van de Amerikanen die bij fastfoodrestaurants eten, onderschat de energie-inhoud van hun maaltijd met meer dan 500 kilocalorieën. Tweederde van de fastfoodeters denkt dat ze minder eten dan ze in werkelijkheid binnen krijgen. De volwassenen zitten er gemiddeld 175 kilocalorieën naast; de jongvolwassenen 259 kilocalorieën. In de maaltijden die ze kochten, zaten in werkelijkheid gemiddeld 836 respectievelijk 756 kilocalorieën.

Voor het onderzoek zijn ruim 2.200 mensen ondervraagd die bij vestigingen van zes Amerikaanse fastfoodketens gingen eten. De meesten kwamen er vaker dan eens per week. Mensen die al te dik zijn, schreven de onderzoekers in hun eind vorige week door de British Medical Journal online gepubliceerd artikel, wisten beter dan slanke mensen hoeveel calorieën ze binnen krijgen.

In de Verenigde Staten moeten ketens de calorie-inhoud van de menu’s in het restaurant tonen. Maar voor de schatting maakte het niet uit of mensen die informatie hadden gezien.

Overduidelijk was dat mensen die bij een keten met gunstig gezondheidsaureool (Subway) gingen eten, de caloriehoeveelheid lager schatten dan bij McDonald’s. Eerder onderzoek onder diëtisten had al laten zien dat die een maaltijd van Subway ook caloriearmer schatten dan een even energierijke hap van McDonald’s.