LSVb: Bussemaker heeft studenten met haar kaartje niet gerustgesteld

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) overhandigt op het Binnenhof ruim 6000 lieve kaartjes aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Foto ANP / Robin van Lonhuijsen

Studentenvakbond LSVb is allerminst gerustgesteld door het kaartje dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vandaag terug schreef aan mensen die hun zorgen hadden geuit over het sociaal leenstelsel. Dat zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman tegen persbureau Novum.

De minister kreeg vandaag 6.000 kaarten overhandigd. Ze schreef de bezorgde studenten een kaart terug waarin zij uitlegde dat hun zorgen niet nodig zijn. Heijneman zegt daarover echter:

“Bussemaker heeft de zorgen over het sociaal leenstelsel niet weg kunnen nemen. Veel mensen dreigen nu niet te gaan studeren vanwege financiële redenen. Ze vragen zich af of ze nog wel een hypotheek kunnen krijgen als ze een enorme studieschuld hebben. En of ze de schuld überhaupt wel terug kunnen betalen.”

Het in te voeren sociaal leenstelsel houdt in dat de basisbeurs vanaf 2014 door studenten moet worden geleend. Pas als studenten na hun studie genoeg verdienen, dienen zij die lening terug te betalen.

‘Heel redelijk ook zelf te investeren in je toekomst’

Bussemaker schreef in het antwoordkaartje naar de 6.000 studenten onder meer:

“Bedankt voor je kaartje. Erg vervelend dat je je zorgen maakt over je toekomst. Ik hoop dat ik je kan geruststellen. Want natuurlijk mag je studeren, als je dat wilt en kunt. Graag zelfs.”

De minister legt in haar kaartje aan de studenten uit dat de overheid jaarlijks gemiddeld 6.000 euro in de opleiding van een student steekt. Ook stelt ze dat afgestudeerden in het hoger onderwijs later gemiddeld twee keer zoveel verdienen als mensen die niet hebben gestudeerd. Zij schrijft:

“Daarom is het heel redelijk dat je ook zelf investeert in je eigen toekomst.”

Volgens Heijneman zijn er genoeg studies waarbij mensen helemaal niet zo veel gaan verdienen. Hij vreest bovendien dat veel mensen, uit angst voor hoge schulden, zullen besluiten dan maar niet te gaan studeren.

    • Niels Posthumus