‘Lichamen Ingrid Visser en partner gevonden - slachtoffer van misdrijf’

Een affiche voor Ingrid Visser en Lodewijk Severein. De 35-jarige recordinternational en haar 57-jarige partner, oud-manager van het Nederlandse vrouwenteam.
Een affiche voor Ingrid Visser en Lodewijk Severein. De 35-jarige recordinternational en haar 57-jarige partner, oud-manager van het Nederlandse vrouwenteam. Foto ANP / Robin Utrecht

De politie heeft bij de Spaanse plaats Murcia de lichamen van de vermiste volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein gevonden, melden verschillende Spaanse media. De politie bevestigt volgens persbureau Novum de vondst van twee lichamen die voldoen aan het profiel van de twee. Lees hier een recentere update over de vondst van de lichamen.

“Het gaat om een man en een vrouw en het is aannemelijk dat het om het vermiste stel gaat”, aldus een woordvoerder. Dna-onderzoek moet nu uitwijzen of het inderdaad om het koppel gaat. Dat is nodig omdat op basis van visuele kenmerken niet met zekerheid vastgesteld kan worden of het om het Nederlandse stel gaat. Over de doodsoorzaak of de toestand waarin de lichamen werden gevonden kon de zegsvrouw niets vertellen.

De Nationale Politie werd gisteravond laat door de Spaanse politie op de hoogte gebracht over de vondst van een lichaam. Vanochtend volgde het bericht van een tweede vondst. In ieder geval één verdachte is aangehouden, bevestigt de politie.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan tegenover Novum niet bevestigen dat het om de twee Nederlanders gaat. De Nederlandse ambassade neemt contact op over de kwestie met de Spaanse autoriteiten, aldus een woordvoerder van het ministerie.

‘Twee verdachten aangehouden - banden met georganiseerde misdaad’

De politie gaat volgens de regionale krant La Opinion de Murcia uit van een misdrijf. De autoriteiten vonden de stoffelijke overschotten naar verluidt op aanwijzing van een verdachte die eerder gisteren werd opgepakt in Valencia. Een tweede verdachte zou later zijn gearresteerd, aldus de krant. De verdachten zouden volgens de krant La Verdad banden hebben met de georganiseerde misdaad. Ze zouden behoren tot een bende die onder meer in verdovende middelen handelt. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Vorige week zou ook een advocaat zijn gehoord die de zaken behartigde van Visser en Severein toen zij enkele jaren terug in Murcia woonden. Hij zou namens hen een afspraak hebben gemaakt op een van de dagen dat zij in de stad zouden zijn. Of hij als verdachte wordt beschouwd, is onduidelijk.

Bronnen melden aan La Verdad dat de twee met geweld om het leven zijn gekomen en dat ze begraven waren. De stoffelijke overschotten zouden deels begraven hebben gelegen op een limoenplantage, in de tuin van een vrijstaand huis in Alquerías, een buitenwijk van Murcia.

De plek waar de lichamen werden gevonden, in Alquerías. Foto EPA / Israel Sanchez

Familie: bezig de eerste berichten te verwerken

Een woordvoerder van de familie laat, op de website die voor de zoektocht werd opgezet, weten dat de familie afgelopen nacht op de hoogte is gesteld van de vondst van menselijke resten, van een man en een vrouw, nabij Murcia. Waarschijnlijk gaat het om twee lichamen. Waar de vondst exact is gedaan, is de familie niet verteld. De politie is bezig met de identificatie.

“Ondanks dat er nog geen bevestiging is gegeven is de familie erg geschokt door het nieuws”, meldt het bericht. Vooralsnog wacht zij verdere berichten van de Spaanse politie af. De familie is momenteel in Nederland.

De lichamen werden aangetroffen in de plaats Alquerías:


View Larger Map

Visser (35), voormalig international van het Nederlandse vrouwenvolleybalteam, en haar partner Severein (57), oud-manager van het Nederlandse vrouwenteam, werden op 13 mei voor het laatst gezien in Murcia. Ze hadden ingecheckt in een hotel in Murcia, waarna ze verdwenen en niemand meer iets van het tweetal hoorde. Nadat ze die woensdag hun terugvlucht naar Nederland misten, sloegen vrienden en familie alarm.

Via de media en internet probeerde de familie intensief tips te verzamelen. Ook mobiliseerden ze vrijwilligers die posters ophingen in de omgeving van de parkeerplek. Voor morgen stond een nieuwe posteractie gepland.

Op 22 mei werd de huurauto van het stel gevonden, geparkeerd en zonder sporen van inbraak, waardoor een auto-ongeluk of vrijwillige vlucht leek te kunnen worden uitgesloten. Vanaf dat moment richtte de politie het onderzoek op een ontvoering of moord. Hierop werd onder meer een speciale recherche-eenheid uit Madrid naar Murcia overgebracht.

De 35-jarige Visser was recordvolleybalinternational. Ze speelde tussen 1994 en 2011 514 interlands voor het Nederlands team. Lees hier meer over Visser, Severein en de zoektocht van de afgelopen weken.

    • Anouk van Kampen