Kortkolom sport

Besluit ‘nieuw Thialf’ pas in augustus 2013

Amsterdam. Er wordt pas in augustus beslist welke ijsbaan de komende tien jaar de topsportaccommodatie wordt van schaatsbond KNSB. Accountantskantoor Ernst & Young gaat eerst doorlichten of de plannen van Thialf, het Almeerse Icedôme en Transportium in Zoetermeer haalbaar zijn. Ook naar de exploitatie en de solvabiliteit van de drie partijen wordt gekeken. De KNSB en NOC*NSF kwamen zaterdag bij elkaar om het uitgelekte advies voor Almere te bespreken. Dat advies van een speciale commissie leidde tot grote beroering in met name het Friese kamp. Vóór 15 juli moeten de drie ijsbanen duidelijkheid geven over de financiering, nog te doorlopen procedures, de haalbaarheid van de opleverdatum voor de start van het seizoen 2016-2017 en de bouwprijs. Ernst & Young komt nog in juli met een advies. Op basis van de twee adviezen volgt 8 augustus een voorlopige keuze van de KNSB en NOC*NSF. De andere twee banen hebben dan nog een week om bezwaar aan te tekenen. (NRC)

Judoka Polling wint weer groot toernooi

Amsterdam. Judoka Kim Polling blijft dit jaar oppermachtig op de tatami. De Europese kampioene in de klasse tot 70 kilogram won gisteren ook de titel bij de World Masters in de Russische stad Tjoemen. In de finale versloeg Polling de Canadese Zupancic met ippon. Polling is dit jaar al negentien partijen op rij ongeslagen. Naast de Europese titel zegevierde ze bij het grandslam in Parijs. In de halve eindstrijd in Tjoemen won Polling van de Franse olympisch kampioene Lucie Decosse, die ze eerder in Parijs de baas was. Linda Bolder behaalde in dezelfde klasse brons. Ze was te sterk voor de Zuid-Koreaanse Kim Seong-yeon. Henk Grol verloor in de klasse tot 100 kilogram in de finale van Elkhan Mammadov uit Azerbeidzjan. (NRC)

Verdachte wielrenner Sánchez wint etappe

Amsterdam. Luis León Sánchez heeft gisteren de laatste etappe in de Ronde van België gewonnen. De wielrenner van Blanco was de sterkste in de Ardennen. De Italiaan Gavazzi finishte als tweede, voor de Waalse wereldkampioen Philippe Gilbert. De eindzege ging naar de Duitser Tony Martin. Sánchez stond de afgelopen maanden langs de kant omdat zijn eigen ploeg Blanco onderzocht of hij deel uitmaakte van de clientèle van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Sánchez was het niet eens met die beslissing en begon een arbitragezaak tegen Blanco. Hangende het onderzoek is besloten dat Sánchez weer wordt opgesteld. (NRC)

Zeges San Antonio en Miami in NBA-finales

Amsterdam. De Amerikaanse basketbalclub Miami Heat heeft in de finale van de Eastern Conference tegen de Indiana Pacers een 2-1 voorsprong genomen. De titelverdediger leidt nu met 2-1 en heeft nog twee zeges nodig voor een landelijke finaleplaats. Miami speelt het vierde duel tegen de Pacers morgenavond in Indianapolis. De winnaar stuit in de NBA-finale waarschijnlijk op San Antonio Spurs, dat in de Eastern Conference met 3-0 leidt tegen Memphis Grizzlies en nog één zege nodig heeft. (NRC)