Kortkolom buitenland

Brazilië schrapt 900 miljoen schuld Afrika

Addis Abeba. Brazilië gaat 900 miljoen dollar aan schulden van Afrikaanse landen kwijtschelden of herstructureren. Dat hebben Braziliaanse functionarissen gezegd in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba waar de 50ste verjaardag van de Afrikaanse Unie werd gevierd. Brazilië, de zevende economie ter wereld, probeert zijn economische banden met Afrika te verbeteren. De afgelopen tien jaar is de handel tussen Brazilië en Afrika vervijfvoudigd. Onder de twaalf landen die zullen profiteren zijn het gasrijke Tanzania, dat 237 miljoen verschuldigd is, olieproducent Congo en Zambia, dat grote kopervoorraden heeft. (BBC, Reuters)

Niger: daders aanslag kwamen uit Z-Libië

Niamey. De terroristen die vorige week twee aanslagen pleegden in Niger kwamen uit Zuid-Libië. Dat heeft de Nigerese president Mahamadou Issoufou gezegd na een ontmoeting met de directeur van de Franse kernenergiegigant Areva, die doelwit was van één van de aanslagen waarbij 35 doden vielen, onder wie 24 militairen. Issoufou zei dat Libië „een bron van instabiliteit voor landen in de Sahel blijft” en waarschuwde dat er „in de toekomst meer infiltraties zullen zijn”. De aanslagen zijn opgeëist door de Algerijnse moslimextremist Mokhtar Belmokhtar, leider van de met Al-Qaeda verbonden groep ‘Ondertekenaars in Bloed’. (AP, AFP)

Politiebureau Corsica verwoest bij aanslag

Ajaccio. Op Corsica hebben onbekenden in de nacht van zaterdag en zondag een bomaanslag gepleegd op een politiebureau. Het bureau, van een speciale eenheid die de georganiseerde misdaad moet bestrijden, werd volledig verwoest door de brand na de explosie. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls wil het geweld op het eiland uitroeien, maar dit lijkt niet te lukken. De Corsicaanse maffia heeft banden met nationalistische groeperingen. (AFP)

Rust in buitenwijken Stockholm is terug

Stockholm. In buitenwijken van de Zweedse hoofdstad Stockholm en andere grote steden is dit weekeinde de rust teruggekeerd, nadat vorige week ontevreden jongeren iedere nacht de straat op gingen, vernielingen aanrichtten en vochten met de politie. Volgens de politie was het zaterdagnacht niet onrustiger dan tijdens een gewoon weekeinde. Gisteren meldde de politie dat in totaal zestig mensen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de rellen. De rellen worden gezien als een reactie op de groeiende sociale ongelijkheid en het gebrek aan toekomstperspectief in Zweden. (Reuters, AP)