kort

People watch as firemen extinguish burning cars in the Stockholm suburb of Rinkeby after youths rioted in several different suburbs around Stockholm, Sweden for a fourth consecutive night on May 23, 2013. In the suburb of Husby, where the riots began on Sunday in response to the fatal police shooting of a 69-year-old machete-wielding man, 80 percent of residents are immigrants and the unrest has highlighted Sweden's failure to integrate swathes of its immigrant population, but in this small, consensus-driven country, there was little agreement on how to solve the problem. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND AFP

Israël

Peres: het is tijd om vrede te sluiten

Amsterdam. - De Israëlische president Shimon Peres vindt het tijd om vrede te sluiten met de Palestijnen. De president stelde gisteren op een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Jordanië dat er „een reële mogelijkheid” is om tot een vergelijk met de Palestijnen te komen. Peres zei dat beide partijen „scepsis en twijfel” over boord moeten zetten. De president betoogde dat de enige oplossing de vorming van twee staten is, een Palestijnse naast de Israëlische, die als goede buren opereren „in vrede en waardigheid” en met elkaar economisch samenwerken. NRC

Stockholm

Rust keert terug in Zweedse hoofdstad

Amsterdam. - De rust lijkt teruggekeerd in Stockholm. In de afgelopen nachten vonden enkel wat opzichzelfstaande incidenten plaats. Hiermee lijkt een week van rellen, autobranden en vandalisme in Zweden afgesloten. Vanuit het hele land werd vorige week politieversterking ingezet om de rellerige sfeer te beteugelen. Vooral in de armere buitenwijken,waar de ongelijkheid in de Zweedse maatschappij deze week sterk tot uitdrukking werd gebracht, vonden de zwaarste incidenten plaats. De politie wil nog niet spreken van een definitief einde aan de explosieve sfeer waarin jeugdige groepen onder andere politiebureaus en scholen als doelwit namen van hun vandalisme. NRC

Schietpartij

Een dode tijdens feest Scheepvaartmuseum

Amsterdam. - Tijdens een feest in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige Amsterdammer neergeschoten. De man was een bekende van de politie, meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5. Wanneer en waarom de man uit Osdorp eerder in aanraking was geweest met de politie, kon de Amsterdamse politie niet zeggen. De man werd neergeschoten toen hij aan de bar stond. Agenten troffen hem daar hevig bloedend aan toen ze ter plaatse kwamen. Kort daarna overleed hij aan zijn verwondingen. De politie gaat uit van een uit de hand gelopen ruzie. NRC