Jupiler League naar twintig clubs - vier beloften- en amateurteams erbij

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Jupiler League wordt uitgebreid van zestien naar twintig clubs. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de KNVB en de verenigingen uit de Eerste Divisie. De bedoeling is dat er volgend seizoen twee beloftenteams en twee amateurteams toetreden.

Na twee jaar zal de nieuwe opzet worden geëvalueerd, meldt persbureau Novum.

Vorige week zorgde de Coöperatie Eerste Divisie (CED) voor de nodige ophef door op verzoek van tv-producent Fox akkoord te gaan met het instromen van twee beloftenteams in de Jupiler League. Dat zou ten koste gaan van de door de KNVB beoogde doorstroming vanuit de Topklasse. In het voorstel van een divisie met twintig clubs bleken alle partijen zich te kunnen vinden.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is blij met de gevonden oplossing.

“Het is in het belang van het gehele betaald voetbal zonder meer een positief gegeven dat we consensus hebben kunnen bereiken vanavond. We zullen er gezamenlijk hard aan werken om dit zo spoedig mogelijk te kunnen bekrachtigen.”

Door de faillissementen van AGOVV en Veendam slonk het aantal clubs in de Jupiler League afgelopen seizoen naar zestien. Amateurkampioenen Katwijk en Achilles’29 en de beloften van Ajax en FC Twente hebben de beste papieren om dat gat op te vullen en tot het betaald voetbal toe te treden.

    • Niels Posthumus