Horrorlentemenu

De paprika’s bij de Turkse super waren te geef. Vlak bij de ingang verrees een imposante berg grote en kleine, lange en plompe, rode, gele en groene exemplaren. 1,49 euro voor een halve kilo, biologisch ook nog eens. Kijk, dan ben je toch mesjokke als je niet onmiddellijk peperonata op het menu zet? Twee rode en een gele paprika in winkelwagentje, check.

En toen: wat eet je bij peperonata? Het is heerlijk spul om geroosterd brood mee te beleggen, helemaal wanneer je er nog wat geitenkaas overheen kruimelt. Ik eet het ook graag bij een visje van de barbecue. Maar hee, één groen-geel-rode berg paprika’s bij de Turk maakt nog geen zomer. Dit was de koudste dag van het op een na koudste voorjaar van de eeuw. Dit weer vroeg om iets verwarmends, iets zalvends. Ja dit weer vroeg om polenta. Pak polenta in winkelwagentje, check.

Volgende stap: wat eet je bij peperonata en polenta? Gebakken eieren, zong het onmiddellijk in mijn hoofd. De eerste keer dat ik polenta met gebakken eieren at was in een klein restaurantje ergens in de bergen boven het Comomeer. Ik was verbluft over hoe twee zulke eenvoudige dingen zo goed samen kunnen gaan. Brood en kaas zijn er niets bij.

Ten slotte: gooide ik geen eieren in mijn winkelwagentje. Mijn Turkse super verkoopt namelijk alleen scharreleieren en dat zijn veredelde legbatterij-eieren. Bovendien heb ik altijd dozijnen bio-eitjes in voorraad, en boter, en Parmezaanse kaas. Ook stond in mijn tuin, ondanks de horrorlente, een oreganoplant enorm z’n best te doen. Met die paprika’s en polenta had ik alles in huis voor een feestmaal.

Fruit de ui, knoflook, paprika, oregano, een snuf zout en chilivlokken zachtjes in de olijfolie. Doe na 10 minuten de tomaat erbij en laat nog 15 - 20 minuten stoven. Maak op smaak met azijn, zout en peper. Kook de polenta volgens de instructies op de verpakking. Gebruik gerust meer water wanneer hij te stijf dreigt te worden. Ikzelf eet mijn polenta graag vrij dun en voeg vaak zeker een vijfde extra toe. Smelt intussen 25 gram boter in een steelpannetje en voeg de oreganoblaadjes toe. Laat even trekken op laag vuur. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin 2 spiegeleieren. Roer de rest van de boter samen met de Parmezaan door de polenta. Verdeel polenta, peperonata en eieren over 2 borden en lepel de oreganoboter erover.