Hezbollah vecht in Syrië ‘tot Assads zege’

De hulp van Hezbollah heeft Assads positie verbeterd. Maar nu dreigt ook Libanon te worden opgeblazen.

Een gewonde man wacht op medische hulp na de raketaanval op een buitenwijk van Beiroet.
Een gewonde man wacht op medische hulp na de raketaanval op een buitenwijk van Beiroet. Foto Reuters

De oorlog in Syrië is allang de grens met Libanon over: in de noordelijke stad Tripoli zijn de afgelopen maanden tientallen mensen gedood bij gevechten tussen lokale aanhangers en tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar de raketaanval van gisteren op Zuid-Beiroet, bolwerk van Assads bondgenoot Hezbollah, is nieuw en onheilspellend. Er vielen alleen een paar gewonden, maar het is een teken dat andere partijen zich niet neerleggen bij de groeiende gewapende interventie van de shi’itische strijdgroep aan de zijde van het Syrische regime, tegen de overwegend sunnitische rebellen.

Nu Hezbollah-strijders met tientallen tegelijk in lijkkisten terugkeren van het Syrische slagveld kan Hezbollah-leider Hassan Nasrallah niet anders dan publiekelijk erkennen dat zijn mannen massaal aan de Syrische oorlog deelnemen. Dit is een nieuw strijdperk voor Hezbollah dat in 1982 door Iran is opgericht als verzetsgroep tegen Israël. Zijn zware bewapening (uit Syrische en Iraanse bron) rechtvaardigt Nasrallah altijd onder verwijzing naar het Israëlische gevaar.

In een toespraak probeerde Nasrallah zaterdag goed te praten dat nu niet Israël, maar Syrische opstandelingen doelwit zijn. Hij zei dat de Syrische rebellen worden gesteund door de Verenigde Staten en Israël. Als zij aan de macht komen in Damascus vormen zij volgens hen een bedreiging voor alle Libanezen, zowel shi’ieten als sunnieten en christenen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon toonde zich gisteren „zeer ongerust” over de groeiende rol van Hezbollah in Syrië en over de gevolgen voor Libanon. Maar er is geen sprake van dat Hezbollahs interventie nog wordt teruggedraaid. „We accepteren deze verantwoordelijkheid, en we zullen alle offers aanvaarden en de verwachte consequenties van deze positie”, zei Nasrallah. „Deze slag is de onze, en wij zullen degenen zijn die de overwinning brengen.”

Hezbollah is met name betrokken bij de zware gevechten om het 30.000 inwoners tellende stadje Qusayr, dat tot voor kort grotendeels in handen was van rebellen. Het Syrische leger en hun Hezbollah-hulptroepen zouden heel langzaam oprukken in het stadje. Een pro-Hezbollah-bron zei tegen het persbureau Reuters dat de rebellen overal explosieven hebben gelegd.

Hoe belangrijk Qusayr voor de rebellen is, blijkt wel uit de oproep van eind vorige week door de overkoepelende oppositiecoalitie aan alle rebellengroepen om hulptroepen te sturen. Als het Syrische regime Qusayr in handen krijgt, worden aanvoerroutes voor wapens vanuit Libanon naar de rebellen afgesneden. Daarentegen krijgt Assad dan een veilige route tussen Damascus en de kust.

Het is moeilijk iets met zekerheid te zeggen over de stand van zaken in de Syrische oorlog. Maar wel is duidelijk dat de laatste maanden de positie van Assad is verbeterd. Ook aan oppositiekant wordt niet langer een snel einde van zijn regime voorspeld. Daarom is het regime ook best bereid naar een vredesconferentie te komen die door Rusland en de VS wordt georganiseerd, en de oppositie niet.

Die verbetering heeft te maken met de grote verdeeldheid aan de zijde van de rebellen en de politieke oppositie, die nog wordt versterkt door de rivaliteit tussen hun Qatarese en Saoedische sponsors.

Bovendien is de Hezbollah-hulp voor Assad van aanzienlijk hogere kwaliteit dan die van de internationale jihadisten en andere supporters aan rebellenkant. Ten slotte hebben Assad en Hezbollah een groot overwicht in zware wapens. Eventuele Europese wapenhulp aan niet-jihadistische rebellen, waarover vandaag in Brussel wordt gesproken, zal daarin geen noemenswaardige verandering brengen.

Nasrallah wil niet dat Libanon ook explodeert, zo onderstreepte hij in zijn toespraak. Maar hij speelt een zeer gevaarlijk spel. Hezbollah is veruit de zwaarst bewapende en best georganiseerde strijdgroep in Libanon, maar dat is geen waarborg dat de huidige wankele vrede daar standhoudt. Er zijn genoeg groepen in de regio die bereid zijn Libanon op te blazen, zoals de raketten van gisteren aangaven.

    • Carolien Roelants