Het grootste Lego-model van een X-Wing

The world's largest Lego modelled after the Star Wars X-wing starfighter is seen at Times Square after being unveiled in New York May 23, 2013. REUTERS/Shannon Stapleton(UNITED STATES - Tags: SOCIETY) Reuters

Bouwen //

Hij was er al in klein formaat: de X-Wing, het bekende gevechtsvliegtuig uit de (originele) Star Wars filmreeks. Maar nu is hij er ook op schaal. Lego heeft de iconische Incom T-65 X-wing één op één nagebouwd. Zelfs iets groter dan de ‘echte’. Ter promotie van een nieuwe cartoonserie hebben de Deense blokjesbouwers het grootste model ooit gemaakt. En het grote publiek kan het bewonderen, midden op Times Square in New York.

Het model werd vanuit een Lego-fabriek in Tsjechië per boot verscheept naar de Verenigde Staten, waar het in drie delen werd opgeslagen in een hangar. Persbureau AFP sprak met ‘chef bouw’ van het project, Erik Varszegi: „Ik heb al best grote dingen gebouwd voor Lego, maar dit is echt het grootste tot nu toe.”

De specificaties van de X-Wing:

Aantal Legoblokjes: 5.335.200 (ter vergelijking: het model in de winkels heeft 560 blokjes)

Gewicht:

20.856 kilo

Hoogte:

3,35 meter

Lengte:

13,1 meter (in de films zijn ze 12,5 meter)

Spanwijdte:

13,44 meter

Bouw:

er is 17.336 uur aan gebouwd, zo’n vier maanden, door 32 professionele Legobouwers (dat is een echt beroep!).

Op deze indrukwekkende specificaties na is het model hetzelfde als het kleine formaat waarmee kinderen thuis kunnen spelen, behalve dat dit model lichtgevende motoren en geluid heeft.

Het model werd dit weekeinde onthuld in New York, waar het enkele dagen blijft. Daarna zal het per schip worden verplaatst naar Californië, waar het een plekje krijgt in Legoland.

Website Gizmodo heeft op zijn site een reeks foto’s vanuit een hangar bij New York, waar de X-Wing voor de tentoonstelling werd opgeslagen. Zie: nrch.nl/wr5

    • Frank Huiskamp