Grootspraak van lijzige lefgozer

Stand-up Comedy

Judah Friedlander. Gezien: Boom Chicago, Rozengrachttheater, Amsterdam. **

Zeven seizoenen lang speelde Judah Friedlander één van de scriptschrijvers in 30 Rock, de succesvolle, geestige tv-serie van Tina Fey over het maken van een tv-show. Friedlander was de haveloze, ongeschoren nerd, die steeds een andere baseballpet droeg met opschrift. Hij maakte ze zelf.

Maar stand-up comedy beschouwt Friedlander als zijn belangrijkste bezigheid. Ook op het podium draagt hij zijn vaste vermomming: wilde baard, te grote bril en rare pet. Zijn act ligt dicht bij hoe hij Frank Rossitano in 30 Rock speelde. Ultraslome uitstraling, lijzige dictie, een maximaal overspannen zelfvertrouwen en een gelijke dosis absurde redeneringen en harde seksgrappen.

In zijn show, getiteld World Champion, vertelt de 44-jarige komiek dat hij overal de beste in is en voor alles een oplossing heeft. En zich kandidaat gaat stellen voor het presidentschap. Hij vraagt bezoekers naar hun sport en wie zijn presidentsplannen wil horen, moet onderwerpen roepen. Hij reageert met lefgozerige antwoorden. Als een man zegt dat hij de 400 meter horden loopt, zegt hij: „Waarom niet de 800 meter? Ben je snel moe? Ik loop elke ochtend in een grote tredmolen. Met horde. Vijf uur lang. Onder water. Daarna begin ik aan mijn work out.”

Wat hij met het homohuwelijk moet doen? „Legaliseren? Ik maak het verplicht! Eerst een man trouwen en dan pas mag je een vrouw nemen. Elke homo neukt op zijn tijd graag een hetero en vrouwen houden ervan een man een test op te leggen.”

Het is niet onaardig, maar na een half uur met antwoorden volgens hetzelfde recept begint zijn voordracht te trekken.

Het tweede half uur sleept zich voort. De vragen uit de zaal worden vreemder, de voorbereide antwoorden raken op. Misschien schuilt achter die luie voordracht ook een luie performer.

    • Ron Rijghard