Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU-wapenembargo Syrië verloopt - ‘duidelijke boodschap aan Assad’

De Europese Unie heeft overeenstemming bereikt dat het wapenembargo tegen Syrië verloopt. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague maandagavond laat gemeld. Dit betekent dat Europese landen wapens mogen gaan leveren aan de Syrische oppositie.

Strijders van het Vrije Syrische Leger in het noordwestelijk gelegen Idlib.
Strijders van het Vrije Syrische Leger in het noordwestelijk gelegen Idlib. Foto Reuters / Abdalghne Karoof

Het wapenembargo van de EU tegen Syrië, dat dateert uit 2011, verloopt dit weekend. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague maandagavond laat gemeld. Dit betekent dat Europese landen wapens mogen gaan leveren aan de Syrische oppositie.

De bekendmaking volgt op een urenlang overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië stuurden aan op een versoepeling van het wapenembargo; zij neigen naar het starten van wapenleveranties. Nederland en Duitsland zijn daar geen voorstander van. Door gebrek aan overeenstemming - een unaniem besluit was nodig - verloopt het embargo op 1 juni.

Geen onmiddellijke plannen wapenleveranties

Hague zei dat hiermee “een duidelijke boodschap van Europa” aan het Assad-regime wordt gegeven. Daarbij benadrukte hij dat Groot-Brittannië geen onmiddellijke plannen heeft om wapens aan de Syrische oppositie te leveren.

Twitter avatar WilliamJHague William Hague Right EU decision tonight. Arms embargo on Syrian opposition ended. No immediate decision to send arms. Other sanctions remain

Volgens Hague geeft het verlopen van het wapenembargo de “flexibiliteit” om tegen het Assad-regime op te treden mocht de situatie verder verslechteren.

Het embargo dateert uit 2011. Destijds, bij het begin van de opstand in Syrië, was het samen met een reeks sancties bedoeld om Assad te dwingen het geweld tegen burgers te staken. Tegenover de NOS gaf minister Timmermans de volgende reactie op het feit dat het embargo verloopt:

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom meldt op Twitter:

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom dreiging met wapenleveranties is vooralsnog vooral een stok achter de deur om Assad tot concessies te dwingen tijdens vredesoverleg Geneve

Twee weken geleden kwamen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry met het idee om samen begin juni een Syrië-vredesconferentie te houden in Genève.