Dramaserie over vernietigende kracht van pa Kennedy

The Kennedys (Jon Cassar, 2011)Ned. 2, ma t/m wo,17.35 - 18.20 uur

Twee jaar geleden probeerde Caroline Kennedy, dochter van JFK, te voorkomen dat de gedramatiseerde miniserie The Kennedys door de Amerikaanse tv-zender History werd uitgezonden.

Volgens The Hollywood Reporter had de dochter druk uitgeoefend op een directeur van History’s moederbedrijf Disney/ABC. Caroline, die publicatie van een aantal oude interviews van haar moeder Jackie voorbereidde, wilde niet dat de promotie daarvan in gevaar werd gebracht. Dat was overigens niet de enige reden. Nog voordat de serie af was, klaagden historici al over de inhoud. Het zou vol zitten met historische onjuistheden en de Kennedy’s worden nogal zwart gemaakt. JFK wordt afgeschilderd als een man die zijn seksuele driften niet onder controle had. Toen de opnames waren voltooid, besloot History, kort voor de première, de serie toch niet uit te zenden. Uiteindelijk kocht betaalzender Reelz de rechten en kwam het alsnog op tv.

Ondanks de historische tekortkomingen, is de serie, die nu in drie avonden achter elkaar bij MAX wordt uitgezonden, zeker de moeite waard. Hoogte- en dieptepunten uit het leven van de familie komen langs: de ontmoeting tussen JFK (Greg Kinnear) en Jackie Bouvier (Katie Holmes), de rassenrellen, de Cuba-crisis. Rode draad is de stuwende én vernietigende kracht van vader Joe. Zijn machtshonger werd, volgens deze interpretatie, zonen John en Robert fataal.

    • Rosan Hollak