‘Dr. Lonnie houdt van ons: fel en strak’

The Jazzinvaders gingen op tournee met de markante organist Dr. Lonnie Smith.

Drummer en producer Phil Martin

„Dr. Lonnie Smith is groot improvisator. Nooit komt hij met hetzelfde. Hij is speels en eigenwijs, en kan grillig zijn in zijn notenkeuze. Dan gaat hij in duel met onze toetsenist Berthil Busstra met zo’n blik van: ‘eat that! Kom maar op. Wat ga jij hieraan toevoegen? En humor hè: hij heeft een wandelstok die aangesloten blijkt op de versterker. Staat hij erop te ‘slappen’ alsof het een bas betreft.”

Onder de dansende handen en voeten van de Amerikaanse Dr. Lonnie Smith (71) op de pedalen is de Hammond B3 een groovende stoommachine. Als een plezierige onruststoker jaagt Smith – met markante tulband – zijn orgel gierend tot grote hoogtes. Dit funky geluid – al vijftig jaar een begrip in de jazz, stuwt de zevenkoppige formatie The Jazzinvaders enorm op, zegt drummer/producer Phil Martin. Afgelopen weekend gaven ze concerten in LantarenVenster in Rotterdam en op Meerjazz festival in Hoofddorp.

„The Jazzinvaders hebben een strakke ritmesectie met aanstekelijke blazers. Lonnie weet wel raad met onze groove: hij gaat er mee aan de haal op een manier die ons wakker schudt en over het randje duwt. Met zijn 71 jaar speelt hij nog als een jonge hond. Wat zijn wij een stelletje zoutzakken tot hij met zijn charismatische verschijning opkomt. En wonderbaarlijk: als wij kapot zijn, wil hij nog even door. Opvallend is dat we na afloop van de concerten veel LP’s verkopen, meer dan cd’s.”

„Afgelopen zomer namen we onze cd That’s What You Say op met hem. Drie dagen met de ‘doctor’ in de studio; we leerden hem toen echt kennen als warme, open man. Noten leest hij niet, hij communiceert puur door muziek. Zijn vele legendarische Blue Note-albums uit de jaren zestig, songs als Move Your Hand; ze waren ooit ons lesmateriaal. Hij houdt van onze aanpak: warmbloedig, strak, fel. Dat we ook met een laptop met beats werken, spreekt hem aan. Techniek boeit niet, wel wát je zegt in je muziek.”

    • Amanda Kuyper