Doping, bijten en diefstal

Het tv-programma Andere Tijden Sport onderstreepte gisteravond het vermoeden dat de spelers van de apotheekhoudende voetbalclub Juventus in 1996 voor de finale van de Champions League doping hadden gebruikt. Ze versloegen Ajax na strafschoppen. Dat is vast een schande.

Maar wie denkt dat in de gloriejaren van het Nederlandse clubvoetbal, de periode 1969-1973, alleen zuivere koffie werd geschonken, lijdt aan naïviteit.

De tijd van Bok de Korver ligt ver achter ons. Deze aanvoerder van Sparta en het Nederlands elftal meende dat vaker trainen dan de tegenpartij unfair was, omdat je zo op oneerlijke wijze een voordeel zou verwerven. Dat is meer dan honderd jaar geleden.

Het indrukwekkendste Nederlands elftal uit de historie had een instelling die professioneel heette, een woord dat soms wordt misbruikt als eufemisme voor onsportief. Voorstopper Wim Rijsbergen vertelde in het boek Een elftal bondscoaches over het WK van 1974: „Als ik niet bij de bal kon, ging de aanvaller plat. Daar waren we heel zakelijk in.”

Gevraagd naar de kwaliteiten die nog bij de spelers van Ajax ontbreken, antwoordde Johan Cruijff onlangs in Voetbal International: „Ik mis nog een bepaalde vorm van hardheid. Ik zeg weleens gekscherend dat je ook gasten nodig hebt die een tegenstander zijn oor eraf kunnen bijten.”

Kennelijk kent de ex-spits van Ajax, de hapgrage Luis Suárez, het woord ‘gekscherend’ niet.

Bij voetbal heiligt voor rust het ene doel de middelen en in de tweede helft het andere doel. Het publiek ligt er niet wakker van. Wie weet welke club dit seizoen tweede werd in de strijd om de Fair Play-prijs? Nou? Nou dan! *)

In de eerste divisie werd Cambuur kampioen mede dankzij de faillissementen van AGOVV en Veendam. Daardoor raakte Volendam zoveel punten kwijt dat het onder Cambuur eindigde. „Deze titel is gestolen”, zei clubtopscorer Michiel Hemmen. „En dat is zó lekker.”

Waarmee het seizoen 2012-2013 in het betaald voetbal voor gesloten kan worden verklaard.

*) MVV, achter Ajax.

John Kroon

    • John Kroon