Dode in museum na schietpartij

Tijdens een dancefeest, zaterdagnacht in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, is bij een schietpartij een dode gevallen. Het slachtoffer is een Amsterdammer van 26 jaar. Hij is „bekend bij de politie”, aldus een woordvoerder. De politie wil verder niet toelichten waarvan het slachtoffer bekend is. Volgens feestgangers is verschillende keren geschoten in het vip-gedeelte van het feest.

Het dancefeest heette het ‘Waterfront Ultimate Edition’, een aflevering in een reeks feesten op bijzondere locaties. Eerder werden Waterfronts georganiseerd in de Koepelkerk in Amsterdam, in het Amstelhotel en in wellnesscentrum Spa Zuiver in Amsterdam. In De Telegraaf van vanochtend vertelden (anonieme) gasten van eerdere edities dat ook toen vechtpartijen en vernielingen plaatsvonden.

De telefoon van Waterfront-organisator Niels Voorbach werd vanochtend niet opgenomen, er werd alleen gemeld: „De mailbox is vol.” Op de Facebookpagina van Waterfront toont de organisatie zich geschokt. „Wat bedoeld was als een feest, eindigde in een nachtmerrie.” Van het Scheepvaartmuseum kon vanochtend niemand een reactie geven vanwege een medewerkersvergadering.

Op Facebook en Twitter wordt veel gepraat over het feest van zaterdag, en met name over de beveiliging. Er waren geen detectiepoortjes bij de ingang en er werd nauwelijks gefouilleerd, zeggen verschillende bronnen. Mensen die zeggen dat ze bezoekers waren van het feest, melden dat zowel de garderobe als de bar in de chaos na de schietpartij geplunderd is.

Waterfront bestaat sinds enkele jaren en krijgt veel aandacht in de glamourpers omdat er beroemdheden in de categorie Patricia Paay, Paris Hilton en Gerard Joling komen. In het Scheepvaartmuseum was zanger Gordon aanwezig. Een vip-tafel voor acht personen (met gesponsorde champagne) kostte 750 euro.