De vernietigende kracht van pa Kennedy

None

Zien

Serie

The Kennedys

(Jon Cassar, 2011)

Ned. 2, ma t/m wo,17.35 - 18.20

Twee jaar geleden probeerde Caroline Kennedy, dochter van JFK, te voorkomen dat de gedramatiseerde miniserie The Kennedys door de Amerikaanse tv- zender History werd uitgezonden. Volgens The Hollywood Reporter had de dochter druk uitgeoefend op een directeur van History’s moederbedrijf Disney/ABC. Caroline wilde niet dat de promotie van publicatie van oude interviews van haar moeder Jackie in gevaar werd gebracht.

Dat was niet de enige reden. Nog voordat de serie af was, klaagden historici al over de inhoud. Het zou vol zitten met historische onjuistheden en de Kennedy’s worden nogal zwart gemaakt. JFK wordt afgeschilderd als een man die zijn seksuele driften niet onder controle had. Kort voor de première besloot History de serie toch niet uit te zenden. Uiteindelijk kocht betaalzender Reelz de rechten en kwam het alsnog op tv.

Ondanks de historische tekortkomingen is de serie, die nu in drie avonden achter elkaar wordt uitgezonden, zeker de moeite waard: de ontmoeting tussen JFK (Greg Kinnear) en Jackie Bouvier (Katie Holmes), de rassenrellen, de Cuba-crisis. Rode draad is de stuwende én vernietigende kracht van vader Joe. Zijn machtshonger werd, in deze interpretatie, zonen John en Robert fataal.

Rosan Hollak

    • Rosan Hollak