Boycot ontwapeningscongres

Iran als voorzitter van de ontwapeningsconferentie van de VN. Kan niet, vinden Frank van Dalen en Ronny Naftaniel.

Hoewel de VN het enige forum is voor multilaterale ontwapening en na onderhandelingen over biologische en chemische wapens ligt het werk al vijftien jaar stil. Nu moet het gaan over een verbod op de productie van splijtmateriaal voor kernwapens. Maar Iran is aan de beurt voor het voorzitterschap.

Dat maakt de Verenigde Naties ongeloofwaardig. Juist tegen Iran gelden al jaren VN- en Europese sancties vanwege zijn atoomwapenprogramma en mensenrechtenschendingen.

Een voorzitterschap is een slecht signaal, zolang Iran weigert te voldoen aan de eis van de VN om te stoppen met het verrijken van uranium en IAEA-inspecteurs de toegang weigert tot zijn nucleaire installaties.

Iran zal deze benoeming dan ook gebruiken om zijn regionale leiderschapspositie te onderstrepen en het zal het regime de indruk geven, dat het zonder te voldoen aan internationale afspraken een rol kan spelen. En dit alles weken voor de presidentsverkiezingen in Iran. Een slechtere timing is niet denkbaar voor de gematigde krachten in Iran.

De VS gaan de conferentie boycotten, tenminste ze sturen geen ambassadeur. Hun lagere goden schuiven wel aan. Zolang Iran voorzitter is, moet minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) de conferentie geheel boycotten en zijn Europese collega’s daartoe oproepen.

Frank van Dalen is voorzitter en Ronny Naftaniel is bestuurslid van het Iran Comité.