Amsterdam wint strijd om technologisch instituut ASML

Het hoofdkantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Foto ANP / Koen Suyk

Amsterdam heeft de strijd om de vestiging van een nieuw technologisch instituut van ASML gewonnen. Dat maakte de chipmachinefabrikant vanochtend bekend. Eindhoven, Nijmegen en Aken hadden het instituut ook graag willen binnenhalen.

ASML, hoofdinvesteerder met een inleg van 30 miljoen euro, koos voor een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, en het in Amsterdam gevestigde onderzoeksinstituut Amolf. Volgens ASML, gevestigd in het naast Eindhoven gelegen Veldhoven, was de keuze voor één van de vier steden een “competitieve procedure”. De keuze is gevallen op Amsterdam vanwege een “doordachte onderzoeksagenda met diepgang en creativiteit”, zegt een woordvoerder tegen NRC Handelsblad.

De Technische Universiteit Eindhoven noemt de misgelopen samenwerking in een reactie “uitermate jammer” en had zelf naar eigen zeggen “een zeer goed voorstel” bij ASML.

Instituut gaat onderzoek doen naar nanolithografie

De financiering van het instituut wordt verder gedragen door wetenschappelijke organisaties NWO en FOM (25 miljoen euro), de universiteiten (12,5 miljoen euro) en de gemeente Amsterdam (5 miljoen euro).

Het nieuwe instituut gaat fundamenteel onderzoek doen op het gebied van nanolithografie, supersnelle technieken waarmee informatie op chips kan worden gezet. ASML heeft zelf ook een onderzoeksstaf van 3.500 mensen. “Maar die die werken vooral aan producten”, aldus de woordvoerder van het bedrijf. De investering in het nieuwe instituut is bedoeld om meer fundamenteel onderzoek te kunnen doen. “Dat leidt mogelijk tot niets, maar we zien er toch de waarde van in.”

Het Instituut voor Nanolighografie zal naar verwachting in de zomer opengaan en zal werk bieden aan zo’n honderd wetenschappers.

    • Teri van der Heijden