Amsterdam wint strijd om instituut ASML

Amsterdam heeft de strijd om de vestiging van een nieuw technologisch instituut gewonnen van Eindhoven, Nijmegen en Aken. Deze drie steden hadden het instituut ook graag binnen willen halen.

Chipmachinefabrikant ASML, hoofdinvesteerder met een inleg van 30 miljoen euro, koos voor een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, en het in Amsterdam gevestigde onderzoeksinstituut Amolf, zo maakte ASML vanochtend bekend.

Volgens ASML was de keuze vooréén van de vier steden een „competitieve procedure”. De keuze is gevallen op Amsterdam vanwege een „doordachte onderzoeksagenda met diepgang en creativiteit”, zegt een woordvoerder. Hij wil geen verdere vragen over de procedure beantwoorden.

De Technische Universiteit Eindhoven, buurman van het in Veldhoven gevestigde ASML, noemt de misgelopen samenwerking „uitermate jammer” en had zelf naar eigen zeggen ook „een zeer goed voorstel” bij ASML neergelegd, zo laat de universiteit weten in een schriftelijke reactie.

De wetenschappelijke organisaties NWO en FOM zijn na ASML de grootste financiers van het nieuwe Instituut voor Nanolithografie met een gezamenlijke inleg van 25 miljoen euro. De Amsterdamse universiteiten betalen samen 12,5 miljoen euro en de gemeente Amsterdam doet daar nog 5 miljoen euro bovenop. Het instituut moet deze zomer zijn deuren openen. Er gaan zo’n honderd wetenschappers werken.

Het technologische instituut gaat fundamenteel onderzoek doen naar complexe technieken waarmee informatie op chips kan worden gezet. De onderzoekers zullen zich in eerste instantie storten op zogeheten Extreme Ultraviolet (EUV) lithografie. Tot 2015 valt het instituut nog onder leiding van onderzoeksinstituut Amolf. Daarna krijgt het een onafhankelijke status.

ASML heeft zelf een onderzoeksstaf van 3.500 mensen, maar die richt zich op toegepast onderzoek voor producten. Fundamenteel onderzoek levert voor ASML mogelijk geen concrete toepassingen op, maar het bedrijf ziet het toch als een waardevolle investering voor de lange termijn, zegt een woordvoerder van het bedrijf.