Agenda

Dinsdag 28 mei

In de Keniaanse hoofdtsad Nairobi vindt de eerste conferentie plaats voor de wederopbouw van en investeringen in Somalië.

Te midden van oplopende Frans-Duitse spanningen over het economische beleid in Europa spreken de Franse en Duitse ministers van Financiën en Arbeid over de toekomst van de eurozone, op een conferentie in Parijs van het Berggruen Instituut. Dat is de organisatie van de schatrijke Duits-Amerikaanse investeerder en filantroop Nicolas Berggruen. Ook onder anderen de Franse president Hollande en de Spaanse premier Rajoy zullen aanwezig zijn.

Bij het Vienna Energy Forum, onder meer georganiseerd door de VN en het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn de Amerikaanse klimaatactivist en oud-presidentskandidaat Al Gore en oud-acteur en -politicus Arnold Schwarzenegger te gast.

Woensdag 29 mei

In Moskou ontmoet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zijn collega's van Chili, Costa Rica, Haïti and Cuba. Rusland probeert weer meer voet aan de grond te krijgen in Latijns-Amerika.

Het hooggerechtshof van Peru buigt zich in Lima over het verzoek van Joran van der Sloot om zijn straf te herzien. De Peruaanse rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot 28 jaar cel wegens het vermoorden en beroven van de 21-jarige Stephany Flores op 30 mei 2010.

Donderdag 30 mei

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz die volgend jaar José Manuel Barroso wil opvolgen als baas van de Europese Commissie, bezoekt Litouwen. In Vilnius vindt dit najaar een Eurotop plaats waar in het kader van het Oostelijke Partnerschap met Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbajdzjan mogelijk ook associatieverdragen worden getekend. Midden-Europese landen pleiten vooral voor een verdrag met Oekraïne.

In Manama in Bahrein wordt de internationale mijnenveeg-oefening IMCMEX-13 afgesloten. De oefening vindt plaats onder leiding van de Verenigde Staten. 41 landen nemen deel.

In Boston moet de verdachte van de aanslagen op de marathon in die stad vorige maand, Dzhokhar Tsarnaev, voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Vrijdag 31 mei

Ministers van Defensie van de VS en Aziatisch-Pacifische landen komen bijeen voor de IISS Asia Security Summit in Singapore. Deze top, ook wel Shangri-La Dialogue genoemd, wordt georganiseerd door de Londense denktank International Institute for Strategic Studies (IISS).

Bhutan houdt parlementsverkiezingen, pas de tweede keer in het Himalayastaatje. Dit keer doen er vijf partijen mee, drie meer dan bij de eerste keer in 2008.

Zaterdag 1 juni

Twee dagen na het protest van de Portugese vakbond CGTP tegen het bezuinigingsbeleid houdt een burgerbeweging die veel via Facebook werkt in Lissabon een nationale protestdag tegen de trojka. De organisatoren willen hiervan een internationaal ‘nee’ tegen het bezuinigingsrecept maken en hopen dat vooral in andere Zuid-Europese landen vergelijkbare manifestaties worden gehouden.

In de Japanse havenstad Yokohama vindt de vijfde Japans-Afrikaanse top plaats. Japan concurreert met China en Zuid-Korea in groeimarkt Afrika. Ondanks binnenlandse economische problemen wist Japan zijn economisch verkeer met Afrikaanse landen de afgelopen jaren flink op te voeren.(zie ook staatje hierboven)

Zondag 2 juni

In Bangkok komen komen hoofdredacteuren en uitgevers van kranten uit de hele wereld bijeen voor het Wereldcongres voor Kranten. Meer dan duizend kranten zijn vertegenwoordigd.

Maandag 3 juni

In Jekaterinenburg ontvangt de Russische president Vladimir Poetin de voorzitters van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Deze 31-ste EU-Rusland-top is de eerste sinds de toespraak van Poetin tot het parlement in december waarin hij uiteenzette dat de toekomst van Rusland in het Oosten ligt.

In het proces in Milaan waarin oud-premier Silvio Berlusconi ervan wordt beschuldigd minderjarige vrouwen te hebben aangezet tot prostitutie, in de wandeling bekend als het proces-Ruby, naar het Marokkaanse meisje waarmee Berlusconi gemeenschap zou hebben gehad, houden de advocaten van Berlusconi hun slotpleidooi. De openbare aanklager had zes jaar cel geëist.