Accessoiremanie

None

De spruitjesboer zegt het. Op de aspergeveiling in Limburg weten ze het. En nu komt ook een machinefabrikant ermee. Duitsers willen ze groter. Grotere spruitjes, de dikste asperges en de grootste kleine blokjes komkommer. Vast niet alle Duitsers willen ze groter dan wij, maar als ze een KitchenAid keukenmachine kopen zit er een accessoire bij waarmee groente in blokjes kan worden gesneden. Ze krijgen een groter raamwerk voor grotere kleine blokjes, dan Nederlanders die dezelfde machine aanschaffen. Wens van de markt, zegt de machinemaker.

Bij een forse keukenmachine, een foodprocessor van KitchenAid, wordt een enorme plastic trommel geleverd met hulpstukken. Hij past beter in de garage dan onder het aanrecht. En de ruimte in de kast moet ook nog eens minstens een halve meter hoog zijn, want het deksel op de trommel gaat als de motorkap van een personenauto omhoog en eist de halve kast op. Echt bezwaarlijk is het niet. Zet de trommel gewoon op het aanrecht. Na twee weken van experimenten verhuist hij met de meeste hulpstukken naar zolder. De raspen en schaven – ook eentje om ijsblokjes te verpulveren – doen het allemaal wel, maar alleen als je dertig komkommers in plakjes moet snijden heeft het zin om een schaafschijf te gebruiken.

De meeste nazorg, of ruimte in de afwasmachine, vraagt de blokjesautomaat. Brunoise noemen de Fransen het. Kleine blokjes van groente zoals courgette en wortelen. Schreven de Fransen het niet voor in culinaire standaardwerken, zou je er niet opkomen en uit jezelf aan beginnen. Maar het moet, brunoise. Veel werk is het snijden van blokjes voor vier personen niet. Met een Molenmesje, altijd scherp. Het wordt pas een heidens karwei als alle bruiloftsgasten gemengde blokjes moeten uit het Franse kookboek.

Op de foodprocessor past een ronde kunststof trommel waarin een stalen schijf draait met een mes, vastgezet op een schuine rand. Het mes snijdt plakken. Onder de schijf is in het plastic van de trommel een stalen rooster vastgezet. Elke plak die het mes afsnijdt, wordt door de schuine rand achter het mes meteen in het rooster geduwd dat de plak in blokjes snijdt. De volgende plak drukt de blokjes door het rooster in de kom van de keukenmachine. Na de laatste plak moeten de laatste blokjes alsnog door het rooster worden gedrukt en daartoe zit in de accessoiretrommel een apart stuk gereedschap, een blokjesdoordrukker.

Maar is het verder wat, de KitchenAid? Ruige proef. Het draaiende mes onderin de kom sloeg in luttele seconden het hardste, taaiste stuk zwoerd, overgehouden van een twee jaar gedroogde Italiaanse ham, tot poeder. Geslaagd. Ze zouden hem alleen zonder accessoiretrommel moeten verkopen en die bijdingen los voor de Fransen.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk