Vrije Syrische Leger heeft Nederlandse jihadisten ‘niet nodig’

Een strijder van het Vrije Syrische Leger rent door de kapotgeschoten straten van Deraa. Reuters / Mazen Abu Mahmoud

Nederlandse jihadstrijders die naar Syrië gaan om te vechten, werken de revolutie tegen. Dat heeft een officiële woordvoerder van het Vrije Syrische Leger, Fahad Al Masri, gisteravond gezegd op een bijeenkomst in Rotterdam.

“Tegen alle moslimjongeren zeg ik: blijf thuis. We hebben jullie niet nodig om aan onze kant te vechten. Jullie komst beschadigt de Syrische revolutie.”

‘Assad maakt burgeroorlog een religieus conflict’

De bijeenkomst, bedoeld om Marokkaanse Nederlanders in te lichten over de opstand in Syrië, werd bijgewoond door ongeveer honderd mensen. Volgens de zegsman van het Vrije Syrische Leger is de strategie van president Assad om de burgeroorlog een religieus aspect te geven.

Het regime weet de rebellen succesvol af te schilderen als islamitische terroristen, zegt Al Masri, met als gevolg dat de internationale gemeenschap de opstand niet militair durft te steunen.

Al Masri: afreizen naar Syrië is zwartmakerij van de revolutie

De komst van buitenlandse jihadstrijders draagt volgens Al Masri bij aan de beeldvorming dat in Syrië een religieuze oorlog aan de gang is.

“De revolutie wordt zwartgemaakt”, aldus de woordvoerder. Hij zegt te begrijpen dat de moslimjongeren hun solidariteit met Syrië willen tonen, maar ze moeten volgens hem vooral niet naar het land afreizen. Al Masri: “Jullie liefde doodt ons daar.”

Het Vrije Syrische Leger vindt dat er een internationale samenwerking moet komen om buitenlandse jihadstrijders terug te krijgen naar hun eigen landen. De strijders komen in Syrië in aanraking met terroristen die hen brainwashen, zegt Al Masri. “Ze vormen bij terugkeer zeker een gevaar voor jullie landen.”

Ronselaars

Op de bijeenkomst werd duidelijk dat een 18-jarige Marokkaanse Rotterdammer is geworven voor de strijd. Hij bekeerde zich een maand geleden tot de islam en probeerde daarna gelijk naar Syrië af te reizen. Vanuit Brussel belde hij op naar zijn ouders dat hij niet meer terug zal komen. Doordat zijn ouders meteen de inlichtingendiensten inschakelden, kon hij in België worden tegengehouden.

De jongen wil tegen niemand zeggen wie hem ertoe heeft aangezet naar Syrië te reizen, ook niet tegen zijn ouders. De onzichtbare ronselaars zouden duizenden euro’s van zijn spaarrekening hebben afgenomen, zeggen bekenden van de jongen. Hij zou gisteren deelnemen aan de discussiebijeenkomst over Syrië, maar weigerde nadat de woordvoerder van het Vrije Syrische Leger kritiek had geuit op de motieven van de Syriëstrijders.

    • Andreas Kouwenhoven