Verdachte hakmesmoord Londen eerder gearresteerd in Kenia

Verdachte van de Londense hakmesmoord Michael Adebolajo hier op beeld uit Kenia uit 2010. Hij wordt omringd door andere mannen die ervan verdacht werden te gaan strijden voor Al Shabab.
Verdachte van de Londense hakmesmoord Michael Adebolajo hier op beeld uit Kenia uit 2010. Hij wordt omringd door andere mannen die ervan verdacht werden te gaan strijden voor Al Shabab. Foto AFP/ Michael Richards

Michael Adebolajo, een van de twee hoofdverdachten van de moord op de Britse soldaat Lee Rigby, is in november 2010 in Kenia opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij een terroristische actie. Hij zou zich hebben voorbereid om te gaan trainen en vechten met de Somalische militante beweging Al Shabab, die gelieerd is aan Al-Qaeda. Dat bevestigde de Keniaanse anti-terreurpolitie aan persbureau AP.

Hij werd gearresteerd met vijf anderen. Het hoofd van de terrorismeafdeling van de Keniaanse politie, Boniface Mwaniki, zegt dat Adebolajo na de arrestatie werd gedeporteerd. Een woordvoerder van de Keniaanse regering zegt daarentegen dat hij onder een andere naam was gearresteerd en was overhandigd aan de Britse autoriteiten.

Hij zou gearresteerd zijn onder de naam Michael Olemendis Ndemolajo, volgens de woordvoerder en “zijn weg op de een of andere manier naar Londen hebben gevonden”. Adebolajo zou met een Brits paspoort hebben gereisd, maar de woordvoerder kon niet bevestigen of dat een authentiek paspoort was.

“Geen marteling plaatsgevonden tijdens bewaring”

Mwaniki ontkent tegenover AP dat Adebolajo gemarteld was tijdens zijn bewaring, iets dat een vriend van de 28-jarige moordverdachte in een interview met de BBC had beweerd. Adebolajo zou hierop in zichzelf gekeerd en teruggetrokken zijn geworden. Mwaniki zegt dat er geen indicatie voor mishandeling of marteling was.

Adebolajo en de 22-jarige Michael Oluwatobi Adebowale worden verdacht van de moord op de 25-jarige militair Lee Rigby van afgelopen woensdag. Ze staken en hakten op hem in met messen en een vleesbijl voor de ogen van tientallen omstanders. Toen de politie arriveerde, ontstond een vuurgevecht, waarbij het tweetal gewond raakte. Ze liggen nog in het ziekenhuis.

Vier anderen zitten ook vast in verband met de moord. Abu Nusaybah, de vriend van Adebolajo die het interview aan de BBC gaf, werd kort na zijn optreden gearresteerd. Later gisteravond volgden nog drie arrestaties.

Update 17.40: De politie in Londen heeft vandaag wederom iemand gearresteerd in verband met de moord op Rigby, meldt The Guardian. De 22-jarige man zou worden verdacht worden van samenzwering.

    • Frank Huiskamp