Vandaag geen stille tocht maar kaarsjes ter herdenking broertjes Zeist

Tussen zeven en acht vanavond kan medeleven getoond worden door het branden van een kaarsje, zo is de wens van de familie van Ruben en Julian.
Tussen zeven en acht vanavond kan medeleven getoond worden door het branden van een kaarsje, zo is de wens van de familie van Ruben en Julian. ANP / Robin Utrecht

Mensen die de vorige week dood gevonden broertjes Ruben en Julian willen herdenken kunnen vandaag tussen 19.00 en 20.00 uur een brandend kaarsje voor hun raam zetten. De familie van de broertjes uit Zeist deed dat verzoek eerder deze week, als alternatief voor een stille tocht.

De familie kondigde dinsdag via de gemeente aan geen stille tocht te willen. Omdat mensen in het hele land de familie hadden laten weten de broertjes te willen herdenken, vroeg de familie dat in privésfeer te doen, door vanavond een kaarsje te branden.

Het idee is in de geest van Wereldlichtjesdag, die elke tweede zondag in december plaatsvindt, zo meldt persdienst Novum. Hierbij steken mensen in de hele wereld op hetzelfde tijdstip een kaarsje aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

“Een liefdevolle blijk van saamhorigheid en verbinding, want iedereen die daar behoefte aan heeft, is zondagavond op hetzelfde moment in gedachten bij de broertjes.” - Gemeente Zeist.

De broertjes van 7 en 9 werden vorige week zondag, na een vermissing van bijna twee weken, dood gevonden in een duiker in Cothen. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door hun vader, die zelfmoord pleegde in een recreatiegebied bij Doorn.

    • Jules Seegers