‘Honderden miljoenen besparen door volledige digitale overheid’

Jaarlijks een besparing van drie- tot vierhonderd miljoen euro, durft Plasterk te beloven. ANP / Phil Nijhuis

Het kabinet wil dat burgers en bedrijven hun overheidszaken vanaf 2017 volledig digitaal regelen. De digitalisering moet volgens Ronald Plasterk (PvdA) jaarlijks een besparing van drie- tot vierhonderd miljoen euro kunnen opleveren.

De minister van Binnenlandse Zaken schrijft dat vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer, meldt persdienst Novum. De online dienstverlening moet het regelen van overheidszaken bovendien makkelijker maken, aldus Plasterk. Volgens hem is veel papierwerk nu onnodig, omdat de overheid vraagt naar gegevens die al bekend zijn.

“Kijk naar parkeervergunningen. Dan moet je een uittreksel uit het geboorteregister en een kopie van het kentekenbewijs hebben. Maar de overheid heeft die informatie al.” - Plasterk tegenover Nu.nl.

‘Papier evenmin 100 procent veilig’

De minister vindt wel dat een volledig digitale overheidsdienstverlening vereist dat de beveiliging van de digitale systemen op orde is. Hij erkent dat de veiligheid nooit voor honderd procent te garanderen valt, maar dat geldt ook voor dienstverlening via papier, zegt hij.

Het ministerie benadrukt dat het uitgangspunt is om zo veel mogelijk digitaal af te handelen, maar dat persoonlijk contact mogelijk blijft.

“Wie een brief op papier naar een gemeente of ministerie stuurt moet wel antwoord krijgen. Ook blijft vanzelfsprekend persoonlijk contact mogelijk, via de telefoon of de balie.”

    • Jules Seegers