Go Ahead Eagles promoveert naar Eredivisie - Roda JC handhaaft zich

Fans tijdens de heenwedstrijd in Deventer. Voor het eerst in zeventien jaar komt Go Ahead Eagles volgend seizoen weer in de Eredivisie uit.
Fans tijdens de heenwedstrijd in Deventer. Voor het eerst in zeventien jaar komt Go Ahead Eagles volgend seizoen weer in de Eredivisie uit. Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

Go Ahead Eagles komt volgend jaar voor het eerst sinds 1996 weer uit in de Eredivisie. De Deventer ploeg verloor in Volendam met 1-0, maar dat deed er na de 3-0-thuisoverwinning van afgelopen donderdag niet toe.

Jack Tuyp gaf Volendam na een kwartier een beetje hoop op terugkeer naar de Eredivisie. De aanvaller mikte een vrije trap knap via de binnenkant van de paal in de goal. De Noord-Hollanders kregen vervolgens in de slotfase nog een aantal prima kansen op de aansluitingstreffer.

Tuyp schoot tien minuten voor tijd rakelings langs het doel. Robert Mühren en Leon Tol wisten vijf minuten later in een gezamenlijke poging ook niet het net te vinden, waarna Go Ahead promotie kon vieren.

Go Ahead promoveerde in 1992 voor het laatst naar de Eredivisie na een afwezigheid van vijf jaar. Tussen 1964 en 1987 was de ploeg onafgebroken actief op het hoogste niveau. In die periode werd in 1968 werd met de derde plaats het beste resultaat behaald. Toen de Eredivisie nog niet was geprofessionaliseerd was de club vier keer de beste van het land: in 1917, 1922, 1930 en 1933.

Roda JC handhaaft zich in de laatste minuut

Roda JC is heeft in de allerlaatste minuut kunnen voorkomen dat het voor het eerst in de geschiedenis degradeerde. In eigen huis in Kerkrade versloeg de ploeg Sparta met 2-1, dankzij een goal van Mark-Jan Fledderus. De heenwedstrijd in Rotterdam eindigde donderdag in 0-0.

1-1 was daardoor in Kerkrade genoeg geweest voor Sparta, dat zondag zijn 125e verjaardag vierde. De ploeg degradeerde drie jaar geleden naar de Eerste Divisie. In Limburg zal men echter juichen. Als Roda was gedegradeerd zou er volgend jaar voor het eerst in de geschiedenis geen Limburgse ploeg actief geweest zijn in de Eredivisie.

Het duel in Kerkrade ontbrandde na 24 minuten door de openingstreffer van Bilate. Roda verloor de bal bij het eigen strafschopgebied, waarna Sparta snel counterde. Nadat de Rotterdammers de bal met enig fortuin in balbezit hadden gehouden, werd Bilate op maat bediend en kon hij de bal in een leeg doel schuiven.

Kort later kwam Sparta er opnieuw gevaarlijk uit. Bilate kreeg de bal weer voor zijn voeten, maar dit keer stond doelman Filip Kurto in de weg. Roda kreeg even later een prima mogelijkheid. De Limburgers speelden de situatie echter niet handig uit en Sparta kon de bal wegwerken.

Fledderus schiet alle Spartaanse hoop weg

Roda drukte na rust logischerwijs op het Spartaanse doel, maar tot veel gevaar leidde dat niet. Het was na dik een uur juist Sparta dat een grote kans kreeg op een ruimere voorsprong, maar Kurto lag opnieuw in de weg.

In de 73e minuut schitterde Fledderus voor de eerste maal. De Drent krulde een vrije trap van vlak buiten de zestien prachtig in de bovenhoek. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd was hij opnieuw succesvol. Een bekeken vrije trap in de lange hoek zette doelman Nico Pellatz op het verkeerde been: 2-1.

Bekijk de winnende goal van Fledderus en de ontlading…:


Fledderus 2 door Counterpoint1

…en zijn reactie na de wedstrijd:

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum

    • Frank Huiskamp