Rellerige sfeer Stockholm lijkt weg te ebben na ‘normale’ nacht

Gisteren, op de zesde achtereenvolgende dag van onrust, werden gemaskerde mannen nog aangehouden door de oproerpolitie.
Gisteren, op de zesde achtereenvolgende dag van onrust, werden gemaskerde mannen nog aangehouden door de oproerpolitie. Reuters / Fredrik Persson

In relatieve rust verliep de nacht in Stockholm waar eigenlijk alleen maar wat op zichzelf staande incidenten plaatsvonden. Hiermee lijkt een kleine week van rellen, autobranden en vandalisme in Zweden afgesloten.

Reuters meldt dat vanuit het hele land politieversterking was ingezet om de rellerige sfeer te drukken. Vooral in de armere buitenwijken van Stockholm, waar de ongelijkheid in de Zweedse maatschappij deze week sterk tot uitdrukking werd gebracht, vonden de zwaarste incidenten plaats.

De politie spreekt van een “redelijke rustige” nacht die niet “minder is dan normaal”. Toch werden twaalf mensen gearresteerd in het zuiden van de stad en diverse autobranden verspreid over de stad werden gemeld.

De politie wil nog niet spreken van een definitief einde aan de explosieve sfeer waarin jeugdige groepen politiebureaus, scholen en andere gebouwen als doelwit stelden van hun vandalisme. Gisteren verliep de nacht in Stockholm ook al een stuk rustiger maar laaide de onrust ‘s ochtends alsnog wat op.

    • Jules Seegers