Peres acht moment ‘een niet te missen kans’ om vrede te sluiten

Shimon Peres vindt dat “het tijd is om vrede te sluiten”. De Israëlische president stelde vandaag op een bijeenkomst van het World economic Forum (WEF) in Jordanië dat er “een reële mogelijkheid” is om tot een vergelijk met de Palestijnen te komen.

Shimon Peres vandaag tegenover de pers.
Shimon Peres vandaag tegenover de pers. AP / Mohammad Hannon

Shimon Peres vindt dat “het tijd is om vrede te sluiten”. De Israëlische president stelde vandaag op een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Jordanië dat er “een reële mogelijkheid” is om tot een vergelijk met de Palestijnen te komen.

Peres zei dat beide partijen “scepsis en twijfel” over boord moeten zetten.

“Dit is een belangrijk moment. Er is geen tijd te verliezen. We moeten weer gaan onderhandelen en de gesprekken met de Palestijnen afronden.”

De president betoogde dat de enige oplossing de vorming van twee staten is, een Palestijnse naast de Israëlische, die als goede buren opereren, “in vrede en waardigheid”, en met elkaar economisch samenwerken. Die boodschap moet ook aan de jonge generaties worden meegegeven, vind hij.

“Als we deze kans missen zullen we alleen maar diep teleurgesteld raken. Vanuit mijn ervaring geloof ik dat we nu een mogelijkheid hebben iets te bereiken. Het zal niet eens zoveel tijd kosten.”

Peres ontving in 1994 de Nobelprijs voor de vrede. Op het WEF zal hij onder meer de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoeten. Die riep Israël bij het WEF opnieuw op een einde te maken aan “de bezetting van ons land”, de nederzettingen te verlaten en de duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten.

Bij het WEF is ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Die probeert sinds zijn aantreden in februari wanhopig het vredesproces weer op gang te helpen.

    • Jules Seegers