Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Vincenzo Nibali wint Giro d’Italia

Mark Cavendish won de slotetappe naar Brescia, zijn vijfde dagwinst in de wielerronde.

Vincenzo Nibali, links in de roze leiderstrui, begroet de latere dagwinnaar Mark Cavendish voorafgaand aan de slotetappe van vandaag.
Vincenzo Nibali, links in de roze leiderstrui, begroet de latere dagwinnaar Mark Cavendish voorafgaand aan de slotetappe van vandaag. Foto AP/ Gian Mattia D'Alberto

De Italiaanse renner Vincenzo Nibali heeft de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. Mark Cavendish won de slotetappe naar Brescia, zijn vijfde dagwinst in de wielerronde.

Het Britse sprintfenomeen liet Sacha Modolo in de straten van de Italiaanse stad achter zich in de massasprint. De roze trui van Nibali kwam geen moment in gevaar. Voor Nibali is het de eerste Girowinst in zijn carrière.

De Giro eindigde met rondes door Brescia. De trein van Cavendish had daardoor alle tijd om zich voor te bereiden op de sprint. Zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step deed dat naar behoren, waarna Cavendish knap naar zijn vijfde etappezege in deze Giro reed. Het was zijn 41e ritzege in een grote ronde. Hij pakte met de winst ook de rode puntentrui van het sprintklassement weer af van Nibali.

Nibali reed sinds de achtste etappe onafgebroken in de roze trui. In de laatste week stelde hij de eindzege veilig door een bergtijdrit te winnen en te soleren naar winst op de Tre Cime di Lavaredo.

Geen verschuivingen in toptien, Kelderman beste Nederlander

In de toptien van het algemeen klassement vielen er zondag geen veranderingen te noteren. Rigoberto Urán werd op ruim vier minuten van Nibali tweede, Cadel Evans eindigde ruim een minuut daarachter op de derde plaats. Michele Scarponi en Carlos Betancur completeerden de top vijf.

Geen Nederlands succes, Gesink stapte af

Voor Nederland liep de Giro uit op een teleurstelling. Robert Gesink draaide lang mee in de top van het klassement, maar zakte langzaamaan af en moest na de klimtijdrit van donderdag zelfs opgeven. Ploeggenoot Wilco Kelderman van Blanco Pro Cycling was met de zeventiende plek de beste Nederlander.

Bekijk een terugblik op deze editie van de Giro:

Het etappeverslag komt van persbureau Novum