Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Meerderheid Tweede Kamer woedend op woningcorporaties’

Verschillende bouwprojecten liggen stil. De Kamer spreekt van een 'bouwstaking'.
Verschillende bouwprojecten liggen stil. De Kamer spreekt van een 'bouwstaking'. Foto ANP/ Arie Kievit

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zegt woedend te zijn op de woningcorporaties in het land. Die hebben een aantal grote bouwprojecten stilgelegd. De corporaties zeggen dat ze door het betalen van een verhuurdersheffing van 1,75 miljard te weinig geld overhouden voor investeringen, schrijft de NOS. “Een bouwstaking”, noemen VVD, PvdA en D66 het, een die schadelijk is voor de economie.

Uit onderzoek bleek onlangs dat de bouw van nieuwe huurwoningen over twee jaar geheel ingezakt zal zijn. De partijen die eerder in het jaar het woonakkoord sloten, stellen dat de woningcorporaties de huren mogen verhogen. Zo zou er voldoende overblijven om te investeren.

VVD-Kamerlid Barbara Visser noemt het “absoluut onwenselijk” dat de corporaties het niet investeren inzetten “als middel om een politiek besluit te laten stranden”. Collega-Kamerlid Kees Verhoeven van D66 reageert ook afkeurend tegenover de NOS:

“Dit lijkt mij niet de goede houding. Nederland zit te wachten op woningcorporaties die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en de woningen neerzetten waar een tekort aan is.”

Woningcorporatie Aedes verbaasd over kritiek politiek

Van de kant van de woningcorporaties zelf wordt er met verbazing gereageerd op de kritiek uit de Tweede Kamer. Directeur Marc Calon van Aedes noemt de situatie voorspeld, ook door het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, de toezichthouder van de Kamer. Hij zegt dat er al flink bezuinigd wordt bij de corporaties, maar dat het ontslag van personeel ook wachtgeld en proceduretijd kost. Dat levert niet onmiddellijk geld op.

Hij levert ook kritiek op de huurverhoging: de huurprijzen kunnen volgens hem niet snel omhoog, want dat kunnen mensen niet betalen.

Calon zegt dat corporaties al hun best doen om meer te bouwen, maar dat er simpelweg te weinig geld is. Zo hakt de verhuurdersheffing er volgens hem flink in. Die zou omgezet moeten worden in een investeringsprikkel: als je meer investeert, betaal je minder heffing. Zo zou je de bouwvakkers weer aan het werk krijgen.