Coffeeshops Maastricht willen toch in overleg met burgemeester

Marc Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going en voorzitter van de VOCM.
Marc Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going en voorzitter van de VOCM. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

De coffeeshops in Maastricht willen toch weer in overleg met burgemeester Onno Hoes. Voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) doet hem een handreiking: de burgemeester stopt met de politie-invallen in de shops en zij zien op hun beurt af van schadeclaims als ze een rechtszaak tegen de gemeente winnen. Dat heeft de VOCM in een brief aan Hoes laten weten, bevestigt Josemans aan persbureau Novum.

De coffeeshops zullen wiet blijven verkopen aan buitenlanders, maar zijn bereid met de gemeente afspraken te maken over het verminderen van het aantal buitenlandse drugstoeristen. Ze beroepen zich op een uitspraak van de rechtbank in Maastricht waaruit zou blijken dat verkoop aan buitenlanders is toegestaan. Volgens burgemeester Hoes interpreteren de coffeeshops die uitspraak bewust verkeerd.

“We ondermijnen elkaars positie”

Volgens Josemans moeten beide partijen “de energie, tijd en middelen bundelen in plaats van ze op elkander los te laten”:

“Wij ondermijnen elkaars positie. Daarvan profiteren de straatdealers en dat kan en mag nooit onze bedoeling zijn. Laten we samen niet zoeken naar een antwoord op de vraag waar en waarom het fout ging, maar hoe het beter kan.”

Volgens de coffeeshops handhaaft Hoes de regels te strikt, terwijl andere Limburgse gemeenten niet controleren of hun coffeeshops drugs verkopen aan buitenlandse klanten.

Bij invallen in coffeeshops vorige week werd Josemans, zelf eigenaar van coffeeshop Easy Going, gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Door deze politie-invallen weigerden Josemans en de VOCM in eerste instantie in overleg te gaan met de gemeente.

Slepend conflict

De problematiek rond de coffeeshops in Maastricht laaide weer op, toen de shops aan het begin van deze maand besloten weer drugs te gaan verkopen aan buitenlanders. Dit deden ze vanwege een eerdere sluiting van Easy Going. Hierop besloot de gemeente over te gaan tot invallen bij enkele shops. De stad wilde de coffeeshops Mississippi en Kosbor gaan sluiten vanwege de verkoop aan buitenlanders.

Twee weken geleden zei Hoes dat drugstoeristen mogelijk toch weer terecht zouden kunnen in Maastricht, omdat hij te weinig politieagenten had om te controleren. Minister Opstelten verzekerde hem vervolgens dat hij meer agenten zou krijgen. Controles gingen dan ook door.

De gemeente zegt dat het uiteindelijk de verkoop aan buitenlanders wel weer wil toestaan, maar alleen als de coffeeshops verhuizen naar zogenoemde wietboulevards aan de rand van de stad. Burgemeester Hoes kreeg de gemeenteraad achter zich voor deze nieuwe softdrugsaanpak. Ook wil Maastricht wil meedoen met een proef voor gereguleerde wietteelt en worden buurtplatforms nauwer betrokken bij de strijd tegen straatoverlast.