Barça koopt ‘koning van 21e eeuw’: Neymar komend seizoen naast Messi

Neymar viert een van zijn twintig doelpunten die hij tot nu toe in 32 wedstrijden voor de Seleçao scoorde: een gegarandeerde attractie voor het WK in Brazilië volgend jaar. AFP / Aizar Raldes

Het Braziliaanse supertalent Neymar da Silva Júnior speelt de komende vijf jaar bij FC Barcelona. De 21-jarige aanvaller, onderdeel van een meerjarige transfersoap en dé kroonprins van het Braziliaanse futebol, sloeg een ultiem aanbod van Real Madrid af.

Neymar is volgens de Spaanse sportkrant Marca de op een na duurste aankoop ooit van Barcelona. Hij zou 54 miljoen euro gekost hebben, wat een immens bedrag is voor een speler die over één jaar transfervrij zou zijn. Eerder werden meer reële bedragen van rond de 25 miljoen genoemd.

Twitter avatar GuillemBalague Guillem Balague if figures r right, FCB will pay €25m to Santos,but also 9 to agents,10 prepayment, 10 to third parties…with 1 year left in his contract!

Gemiddeld om de wedstrijd een doelpunt

Sinds 2009 komt Neymar, product uit de jeugdopleiding van Santos uit São Paulo, uit op het hoogste niveau. Voor Santos speelde hij 224 officiële wedstrijden waarin hij 136 doelpunten maakte en 65 keer de aangever was bij een treffer.

Neymar, die morgen zijn handtekening zet onder de verbintenis met Barça, kondigde zijn overgang van Brazilië naar Europa aan via Twitter en zijn Instagramaccount:

Twitter avatar Njr92 Neymar Júnior Galera !!
Tô aqui reunido com amigos e familiares e eles me ajudaram a escrever algumas coisas… http://t.co/RuBUDSm5PE
Galera !!Tô aqui reunido com amigos e familiares e eles me ajudaram a escrever algumas coisas aqui...É que não vou aguentar até segunda-feira...Minha família e meus amigos já sabem a minha decisão. Segunda-feira assino contrato com o Barcelona. Quero agradecer aos torcedores do Santos por esses 9 anos incríveis. Meu sentimento pelo clube e pela torcida nunca mudará.É eterno !!Só um clube como o Santos FC poderia me proporcionar tudo o que vivi dentro e fora de campo.Sou grato a maravilhosa torcida do peixe que me apoiou mesmo nos momentos mais difíceis.Títulos, gols, dribles, comemorações e as canções que a torcida criou pra mim estarão pra sempre em meu coração...Fiz questão de jogar a partida amanhã em Brasília. Quero ter a oportunidade de mais uma vez entrar em campo com o "manto" e ouvir a torcida gritar meu nome... como diz o hino, "é um orgulho que nem todos podem ter..."É um momento diferente pra mim, triste (despedida) e alegre (novo desafio). Que Deus me abençoe nas minhas escolhas...E estarei sempre em Santos !! #Toiss

Kort daarop kwam ook Barça met een verklaring en kopte ‘Neymar da Silva, de koning van de 21e eeuw’: een overduidelijke sneer naar aartsrivaal Real Madrid, ‘de koninklijke’, die werd afgetroefd in de strijd om Neymars handtekening. De kop werd in de loop van de nacht dan ook weer aangepast.

Twitter avatar FCBarcelona FC Barcelona .@Njr92, welcome to FC Barcelona!

Transfersom

Over de transfersom die voor de technisch begaafde en vlugge aanvaller betaald wordt, is officieel niets bekendgemaakt. Neymar zal als vleugelaanvaller of centrale spits rondom Lionel Messi een op papier angstaanjagend aanvalskoppel vormen.

Al sinds 2011 werd verondersteld dat Neymar een voorcontract met FC Barcelona overeenkwam. De transferrechten op de jonge Braziliaan zijn echter verdeeld over zijn club Santos en meerdere investeerders en zaakwaarnemers. Dit compliceerde het tot stand komen van een akkoord tussen Barcelona en de verkopende partijen. Hierdoor rook Real Madrid de afgelopen dagen een laatste kans om met een, naar verluidt, veel hoger bod de Braziliaan te strikken.

Maradona, Pelé en Romário

Neymar won op zijn 19e al de titel Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar waarmee hij in de voetsporen trad van grootheden als Diego Maradona, Pelé, Romário en Zico. In 2011 won hij met Santos de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Komende zomer komt hij met Brazilië in actie op de Confederations Cup.

Neymar won in 2011 de FIFA Puskas Award voor mooiste doelpunt van het jaar:
http://youtu.be/J3My5xfSBc0

    • Jules Seegers