Nederlandse vrouwen uitgeschakeld op Roland Garros

Kiki Bertens tijdens haar verloren partij tegen de Roemeense Sorana Cirstea. Foto AFP/ Thomas Coex

Al na de eerste dag liggen beide Nederlandse tennissters uit het grandslamtoernooi van Roland Garros. Kiki Bertens verloor vanavond in drie sets van de Roemeense Sorana Cirstea met 7-5, 5-7, 2-6. Arantxa Rus verloor eerder op de dag kansloos met 1-6, 2-6 van de Italiaanse Sara Errani.

Bertens begon met een vroege break, maar Cirstea sloeg snel terug. Tot 5-5 in de eerste set ging de partij vervolgens gelijk op en toen sloeg de Nederlandse opnieuw toe. Ze serveerde de set daarna uit.

In het tweede bedrijf was het Cirstea die een snelle break plaatste. Bertens pakte die break in de zevende game terug en denderdedirect door. Op 5-4 mocht ze serveren voor de partij, maar leverde ze haar opslagbeurt in en ook de volgende twee games gingen naar Cirstea.

in de derde set was het weer de beurt aan Bertens om als eerste te breaken. De 2-0 voorsprong verdween vervolgens als sneeuw voor de zon toen Cirstea aanzette. De Roemeense won vijf games op rij en bij 5-2 achter serveerde Bertens om in de wedstrijd te blijven. Ook dat lukte echter niet meer.

Rus verliest kansloos

Eerder zondag verloor ook Arantxa Rus al in de eerste ronde van Sara Errani. Errani wist Rus direct te breken. Ze stootte vervolgens in hoog tempo door naar setwinst. Ook in de tweede set sloeg Errani zich razendsnel naar een 5-0 voorsprong. Rus stribbelde vervolgens nog even tegen en brak de Italiaanse zelfs. Op 5-2 wist ze haar service echter opnieuw niet te behouden en kon ze de kleedkamer op gaan zoeken.

De Italiaanse, nummer vijf op de wereldranglijst, was vorig jaar nog verliezend finalist in Parijs. Rus, die voor de vierde keer uitkwam in het hoofdtoernooi van de tweede grand slam van het jaar, reikte vorig jaar nog tot de vierde ronde op het Parijse gravel. Ze stelt dit jaar echter teleur en won nog geen partij op het hoogste niveau. Door de vroege uitschakeling duikelt ze komende week een flink stuk op de wereldranglijst.

Nederlandse mannen morgen en dinsdag in actie

Met de uitschakeling van de vrouwen, heeft Nederland alleen nog drie mannen als troef in Parijs. Igor Sijsling en Robin Haase komen morgen pas in actie. Thiemo de Bakker speelt op zijn vroegst op dinsdag.

De wedstrijdverslagen zijn verzorgd door persdienst Novum.

    • Jules Seegers