Landakkoord gesloten in Colombia - nieuwe stap vredesoverleg

Ivan Marquez, hoofdonderhandelaar namens de FARC, met andere leden van zijn team tijdens het vredesoverleg in Havana vandaag.
Ivan Marquez, hoofdonderhandelaar namens de FARC, met andere leden van zijn team tijdens het vredesoverleg in Havana vandaag. Foto AP/ Ramon Espinosa

De Colombiaanse regering en de linkse guerillabeweging FARC hebben vandaag een akkoord bereikt over landhervorming. De partijen spreken over een belangrijke stap in hun langzaam voortschrijdende vredesoverleg op Cuba, schrijft persbureau AP. Volgens de partijen heeft de hervorming betrekking op eigendomsrechten, toegang tot het land en de ontwikkeling van infrastructuur op het platteland.

In een gezamenlijke verklaring schrijven de partijen dat “deze overeenkomst het begin zal zijn van een radicale omvorming van het platteland”. De partijen moeten nu nog wel overeenstemming zien te bereiken op vijf andere gebieden, te beginnen met de politieke re-integratie van de FARC. Concessies worden voor beide partijen pas definitief, zeggen ze, als op alle punten een akkoord is bereikt. Toch zijn ze optimistisch, hoe kort ook en zeggen ze dat een stap is gezet richting het beëindigen van het conflict dat al een halve eeuw duurt.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos reageerde op Twitter ook verheugd:

Twitter avatar JuanManSantos Juan Manuel Santos Celebramos, de veras, este paso fundamental en La Habana hacia un pleno acuerdo para poner fin a medio siglo de conflicto.

Vertaald: “We vieren deze fundamentele stap die in Havana genomen is in de aanloop naar een volledig akkoord dat een einde zal brengen aan een conflict van een halve eeuw.”

Land speelt belangrijke rol in conflict

Beide kanten zeggen dat landrechten een heel belangrijke rol spelen in het conflict. Ongeveer twee miljoen hectare land is gestolen van boeren door gewapende troepen. Nog twee keer zoveel is verlaten doordat boeren het geweld ontvluchtten. De rebellen zeggen dat land onteigend is door corrupte en frauduleuze praktijken van de regering.

De regering zegt dat FARC ook illegaal mensen van hun land heeft gedwongen. Veel land is geëindigd in de handen van rijke veeboeren en drugssmokkelaars of is witgewassen en verkocht aan landbouwbedrijven. Bij de vandaag gesloten overeenkomst zouden miljoenen hectares betrokken zijn.

Nijmeijer bij overleg, VS zoekt haar uitlevering

Het overleg in Havana, Cuba is de vierde poging sinds de jaren ’80 om vrede in Colombia te krijgen. Het land is al in oorlog met de rebellen sinds 1964. Bij het overleg is de Nederlandse Tanja Nijmeijer als onderhandelaar en vertaler naar voren geschoven.

Nijmeijer strijdt al sinds 2002 voor de FARC. Zij, en andere kopstukken van de FARC, worden gezocht door de Verenigde Staten. Dat land heeft uitleveringsverzoeken ingediend. Nijmeijer wordt verdacht van de ontvoering van drie Amerikanen in 2003. Andere leden worden vooral vanwege drugshandel gezocht. De FARC maakte vrijdag bekend dat het probeert uitlevering tegen te houden.

    • Frank Huiskamp