Wij kunnen niets met de overwaarde van ons huis

De commissie ‘Taskforce Verzilveren’ heeft vorige week een adviesrapport aan de regering aangeboden, waarin oplossingen werden aangedragen voor ouderen om de overwaarde van hun woning te ‘verzilveren”.

Ik ben zo’n oudere, een vrouw van bijna zestig jaar, getrouwd en met een gezamenlijk modaal inkomen, in bezit van een koopwoning en verder twee volwassen, uitwonende kinderen.

Deze woning is praktisch hypotheekvrij, waarbij de overwaarde van de woning meer dan een half miljoen euro bedraagt.

Mijn oudste zoon, getrouwd en sinds kort met een zoontje, kan door de aangescherpte eisen van overheid en met name de banken slechts een beperkte hypotheek afsluiten; nauwelijks toereikend voor een fatsoenlijke woning.

Onze gedachte was, dat door het verzilveren van een gedeelte van de overwaarde van onze koopwoning, wij onze zoon financieel kunnen ondersteunen, zodat hij door inbreng van eigen vermogen een hogere hypotheek kan krijgen.

Helaas zijn de banken niet thuis.

De overwaarde van onze woning is evident en het risico voor de bank nihil. Wij kunnen dus in deze tijd niet de overwaarde benutten, onze zoon een betere hypotheek bezorgen, en ons kleine steentje bijdragen in de oplossing van de woningbouwcrisis. Juist nu heeft hij het geld hard nodig en niet pas over 25 jaar, op het moment van bijvoorbeeld een erfenis.

De banken moeten daarom in deze kwestie hun verantwoordelijkheid nemen, want als mede veroorzaker van de crisis moeten zij nu ook bijdragen in de oplossing!

Dini van den Boogaard

Utrecht

    • Dini van den Boogaard