Wat zit erin? Afstandsbediening

De afstandsbediening van de tv haal je uit elkaar door een schroef in het batterijvakje los te draaien. Is er geen schroef dan moet je het ding kapot knabbelen met een kniptang. Daarna doet-ie het natuurlijk niet meer.

In een afstandsbediening zit bijna niets. Er is een printplaat en een flinke chip C en vooraan zit een led-lampje L dat onzichtbaar licht uitstraalt. Infrarode straling! Soms zit het achter een donker plastic ruitje, maar nodig is dat niet.De chip brengt het led-lampje met de batterijen heel snel aan het flikkeren en floept het flikkerende lampje bovendien op een speciale manier aan en uit. Maar nee, daar is niets van te zien. Elk knopje op de afstandsbediening brengt het lampje op een andere manier aan het floepen. In de tv zit achter een donker ruitje een zogenoemde fotodiode die van de onzichtbare lichtseinen weer elektrische stroompjes maakt. Een chip verderop begrijpt wat er wordt bedoeld: doe kanaal 1 aan, of zo. Eigenlijk zijn de knopjes van de afstandsbediening het mooist. Ze zitten aan elkaar vast in een zacht plastic matje. Druk je een knop in, dan duw je een koolstofplaatje tegen een elektrisch contact. Daar gaat dan stroom lopen. Soms stoppen ze siliconen olie tussen het matje en de contacten. Erg vies is dat.

Welk gereedschap heb je nodig?: Een schroevendraaier of een kniptang.

    • Karel Knip