Waarom geen rap over Syrië?

None

Gikkels (28), alias voor Gideon Everduim, groeide op in de Bijlmer en woont nu in Amsterdam-West.

„Ik heb andere fans dan sommige collegarappers. Niet de stoere jongetjes van de klas. Op YouTube worden er hele discussies gevoerd over mijn clips. Daar ben ik blij mee.

„Ik volg de actualiteit. Kijk veel Al Jazeera, NOS, CNN, Nieuwsuur, EenVandaag, Pauw & Witteman. Met mijn moeder, vier zussen en een broer discussiëren we altijd. Ze hebben het idee dat ik de wereld op mijn rug draag, omdat ik in 600 dagen rap over de oorlog in Syrië en de politiek. Ik snap niet waarom niemand het over Syrië heeft. Tienduizend jonge kinderen zijn het slachtoffer van dat regime en wij doen niks.

„In het nummer Doofpot maak ik me boos over een SP-politicus in Amsterdam die sprak over een holbewonersmentaliteit in de Bijlmer. Ik voelde me niet vertegenwoordigd als jongere en Amsterdammer. Ik stelde me zelfs kandidaat voor de stadsdeelverkiezingen hier in Zuid-Oost. Ik werd niet gekozen, maar ik ben wel blij dat ik het heb gedaan.

„Ik rijd geen auto, ik loop. Dan zie ik veel verschillende mensen, echt multiculti. Hoezo is de multiculturele samenleving mislukt? We hebben het altijd over de rotte appels, maar het gros is gewoon chill. Ik ontken de problemen niet, maar waarom gaat het altijd over die allochtoon met drugs, en nooit over die blanke jongere die zich kapot snuift in de drankkeet. We consumeren stereotypen die we voorgeschoteld krijgen door media en politici.

„ Tsja, soms hoor ik wel eens dat ik te serieus ben, maar dan denk ik: misschien ben jij wel te luchtig.”

Dret en Gikkels staan zaterdag op het hiphopfestival Op De Block in Amsterdam Zuid-Oost. Entree: 10 euro.